BiH
5

U Prištini u petak počinje suđenje Naseru Keljmendiju

Anadolija
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Suđenje Naseru Keljmendiju, optuženom za ubistvo i organizovani kriminal, počinje u petak, 16. januara, u Prištini, potvrdila je Dragana Nikolić-Solomon, portparolka EULEX-a.

Keljmendija je maja 2013. uhapsila Kosovska policija, na osnovu međunarodne potjernice izdate od strane vlasti BIH i od tada se on nalazi u pritvoru na Kosovu.

Besnik Berisha, advokat Nasera Keljmendija, također je potvrdio da u petak počinje glavno sudsko razmatranje.

"Pročitat će se optužnica, optuženi će se izjasniti po optužnici i potom će uvodnu riječ iznijeti Tužilaštvo. Ukoliko bude vremena sa uvodnom riječi će nastaviti odbrana", kaže Berisha.

Advokat Berisha ističe da je odbrana prinuđena da započne suđenje iako Tužilaštvo još uvijek nije završilo istragu i još uvijek traga za dokazima.

"To je dobar znak za odbranu, jer to znači da naš klijent nije kriv", kaže Berisha. 

Specijalno Tužilaštvo Republike Kosova (STRK), pri Osnovnom sudu u Prištini, podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv optuženog Nasera Keljmendija. Keljmendi je optužen za više krivičnih djela, uključujući i "organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine".

Iako su vlasti BiH tražile njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motivisanim, jer je bio “sponzor političara koji danas nisu na vlasti”.

Specijalno tužilaštvo je navelo i da je 1. juna 2012. Odsjek za trezor Sjedinjenih Američkih Država, Nasera Keljmendija identifikovao u skladu sa Zakonom o inostranim šefovima narkotika, kao trgovca narkoticima.