BiH
1

Keljmendi se izjasnio da nije kriv, tvrdi da je proces montiran

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Osnovnom sudu u Prištini jutros je čitanjem optužnice počelo suđenje Naseru Keljmendiju, koji je optužen za ubistvo i organizovani kriminal.

Tužilac, Amerikanac Andrew Hughes, pročitao je optužnicu koja Keljmendija tereti za učešće u organizovanom kriminalu i organizovanju ubistva Ramiza Delalića Ćele, rivala iz druge kriminalne grupe.

Keljmendi se optužnicom tereti da je rukovodio i nadgledao rad organizovane kriminalne grupe, koja je proizvodila i prodavala opojne narkotike, da je rukovodio uvozom i izvozom narkotika. Optužnica ga tereti i za neovlašteno posjedovanje 100 kilograma heroina, 150.000 tableta ekstazija i 2,5 tona anhidrida sirćetne kiseline.

Optuženi Naser Keljmendi se, nakon čitanja optužnice, izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

“Tvrdim da nisam kriv, niti se osjećam krivim ni po jednoj tački optužnice. Smatram da je proces montiran u Bosni i Hercegovini. Očekujem da ovaj sud dokaže moju nevinost”, kazao je Keljmendi.

Advokat optuženog Keljmendija, Besnik Berisha, kazao je u izjavi za AA kako je pročitana optužnica ustvari kopirana optužnica koja je nekada postojala u BiH i rekao kako ona predstavlja proizvod izjava kriminalaca osuđenih na duge zatvorske kazne s ciljem da sebi smanje kazne.

“Vjerujem da će proces biti pravedan, ali problem može biti vrijeme koje neće biti vrijeme koje mi želimo, zato što je većina svjedoka iz BiH”, kazao je Berisha.

Advokat Berisha je potvrdio da u optužnici nije pomenuto niti jedno drugo ime osim imena Nasera Keljmendija.