BiH
5

U pripremi web stranica s podacima o svim budžetima u BiH i njihovoj potrošnji

FENA
Renzo Daviddi (Foto: Anadolija)
Renzo Daviddi (Foto: Anadolija)
U zgradi Delegacije EU u BiH danas je održan inauguralni okrugli sto projekta "Promjena sistema pristupa budžetskim podacima s jednog mjesta".

Implementator projekta je Centar za promoviranje javnih interesa, a sredstva od 127.722 eura osigurala je većim dijelom Evropska unija.

Cilj projekta je obrazovanje i informiranje građana BiH o procesu izrade budžeta, mogućnostima korištenja podataka o budžetu kao i podizanje svijesti građana o njihovim pravima na nesmetan pristup informacijama o javnim sredstvima.

Izvršni direktor Centra za promoviranje javnih interesa Damir Mehmedbašić istakao je, u izjavama za medije, da će realizacijom projekta građani imati on-line pristup budžetima na svim nivoima.

"Riječ je o 143 općine, 10 kantona, dva entiteta, državnom nivou i Brčko Distriktu. Prvi put, na stranici ćemo imati i vanbudžetske fondove što je vrlo bitno jer su ovi fondovi do sada bili zanemareni", kazao je Mehmedbašić.

Transparentnost budžeta i javne potrošnje pomoći će i u borbi protiv korupcije.

"Adekvatna borba protiv korupcije podrazumijeva i analitički pristup informacijama o budžetima i nesmetan pristup bazama podataka", kazao je.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi istakao je značaj transparentnosti budžeta za demokratsku zemlju.

"Budžeti moraju zadovoljiti određene karakteristike, a jedna od njih je transparentnost. Od nesmetanog uvida u budžete imat će koristi i građani i stručnjaci. Građani će moći, u svakom trenutku, vidjeti kako izgleda budžet njihove općine i kako se troše sredstva, a stručnjaci će imati na raspolaganju informacije na osnovu kojih mogu analizirati budžetske oblasti koje ih interesiraju", pojasnio je Daviddi.

Web stranica s podacima o budžetu je u pripremi i uskoro će biti dostupna javnosti.