Porodice ispraćaju najmilije
52

U Prijedoru klanjana dženaza za 49 Bošnjaka ubijenih 1992. godine

Anadolija
Na stadionu Vedro polje u Hambarinama jutros je klanjana zajednička dženaza za 49 identificiranih žrtava s područja opštine Prijedor, ubijenih tokom 1992. godine.

Nakon klanjanja dženaze, koju je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, tabuti s tijelima identifikovanih šehida prevezeni su na osam lokacija predviđenih za ukop, potvrdio je za agenciju Anadolija Prijedorčanin Sudbin Musić, član Udruženja logoraša Prijedor 92.

"Ovo je veoma težak trenutak za sve Bošnjake s prijedorske opštine. Na jednoj strani imate familije koje sahranjuju svoje najmilije, na drugoj strani majke, žene, koje dvadeset godina uzalud tragaju za posmrtnim ostacima sinova, muževa, očeva svoje djece", istakao je Musić.

Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najmlađa žrtva koja će biti danas ukopana je Almir Kaltak, koji je imao 16 godina kada je ubijen, a pronađen je u masovnoj grobnici Jakarina kosa na području Prijedora.

Najstarija i ujedno jedina žrtva ženskog spola je Hasnija Hodžić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u Hambarinama, a ubijena je na pragu svoje kuće, a imala je 67 godina.

Među žrtvama koje će danas biti ukopane su i dvojica Prijedorčana koje su pripadnici policije RS-a strijeljali sa još 200 njihovih sugrađana na Korićnaskim stijenama u ljeto 1992. godine.

Na području Prijedora još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava stradalih u toku proteklog rata u BiH.