Najmlađa žrtva imala 16 godina
22

U Prijedoru će danas biti sahranjeno 49 žrtava

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Kolektivna dženaza i ukop 49 identificiranih žrtava stradalih na području Prijedora u periodu 1992. godine bit će obavljeni danas u Prijedoru, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Prema njenim riječima, najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Almir Kaltak koji je imao 16 godina kada je ubijen, a pronađen je u masovnoj grobnici Jakarina kosa na području Prijedora.

"Najstarija među onima koji će naći svoj smiraj na dženazi u Prijedoru i ujedno jedina žrtva ženskoga spola je Hasnija Hodžić ubijena na pragu svoje kuće, a imala je 67 godina. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Hambarine-Šiljak", kazala je Čengić, dodajući da su osim nje još dvije žrtve starije od 65 godina, Smail Hatić i Ešef Žerić.

Bit će ukopani otac i sin Osman i Derviš Karabašić, koji su zajedno ubijeni na Korićanskim stijenama, gdje su pronađeni njihovi posmrtni ostaci, a zajedno će biti i ukopani na šehidskom mezarju u Kamićanima u Prijedoru.

Čengić navodi da je na Korićanskim stijenama ubijeno 200 Bošnjaka, te da je do sada pronađeno i identificirano na temelju DNK analize 112 žrtava.

Ostale žrtve koje će danas biti ukopane u Prijedoru su muškarci starosti između 20 i 50 godina života.

"Pronađeni su uglavnom u masovnim grobnicama Stari Kevljani, iz koje je ekshumirano 456 žrtava; Jakarina kosa 373 žrtve; masovnoj grobnici Tomašica na području Prijedora, na Korićanskim Stijenama, jami Bezdana, jami Hrastova glavica i jami Lisac", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, ove žrtve stradale su uglavnom na području Prijedora, ali i na području Ključa, Sanskog Mosta, Bosanskog Novog i Bosanske Gradiške.

Čengić ističe da su mjesta najmasovnijih egzekucija (stratišta, ubijanja) bošnjačkih žrtava koje se danas ukopavaju logori Keraterm, Omarska, Trnopolje, stadion Ljubija, Kozarac i Čarakovo na području Prijedora, te Korićanske stijene na području Vlašića.

"Među identifikovanih 50 žrtava jedna žrtva je hrvatske nacionalnosti, Ante Murgić, koji je ubijen u logoru Trnopolje, pronađen u zajedničkoj grobnici u Trnopolju, a sahranjen je dva dana ranije na katoličkom groblju u Kozarcu", kazala je Čengić.

Dodala je da se na području Prijedora još uvijek traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava stradalih u toku proteklog rata.