{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U predivnom ambijentu Vijećnice otvorena manifestacija Sarajevski dani poezije

F
FENA
18.10.2017. u 14:40
10
4
U predivnom ambijentu Vijećnice otvorena manifestacija Sarajevski dani poezije
10
 
Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije uz prigodnu svečanost otvorena je danas u reprezentativnom ambijentu Vijećnice, te u prisustvu brojnih poklonika riječi iz pera, a do 22. oktobra osvježit će kulturnu scenu raznovrsnim sadržajem i u glavnom gradu BiH okupiti pjesnike iz cijelog svijeta.
U ovogodišnjem 56. izdanju manifestacija će ponuditi četrdesetak događaja na različitim lokacijama u Sarajevu, uz učešće 50 gostiju, te pjesnike ne samo iz BiH i regije, već i Njemačke, Turske, Irana, Kine, Švicarske...

Direktor Festivala Nazif Hasanbegović pozdravio je zvanice, naglasivši da prisustvuju otvaranju jedne od najstarijih evropskih manifestacija koja je duboko upisana na kulturnu mapu Evrope, prenoseći u svijet domete kulturnog stvaralaštva BiH.

Najavio je novo, drugačije festivalsko izdanje s namjerom da se iskorači u novi okvir te približi mladoj publici.

Književnik i predsjednik Društva pisaca BiH Dževad Karahasan istaknuo je da je san organizatora da se manifestacija Sarajevski dani poezije uvijek iznova mijenja, prepozna i otkrije, vjerujući da Festival treba i mora da živi sa svojim gradom i reaguje na šum vremena, ali i ozbiljne nedostatke u bh. kulturi.

"Ove godine Festival ulazi u netradicionalne prostore, svugdje gdje se ljudi susreću i razgovaraju. Želimo obilježiti Festival duhom razgovora", ustvrdio je on.

Riječi dobrodošlice gostima uputio je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, posebno potcrtavši radost što je manifestaciju otvaranja ugostila upravo Vijećnica, kao svojevrsni simbol otpora i obnove Sarajeva.

"Sretan je grad kojeg pohode takvi bardovi pisane riječi. Ovaj Festival, kao jedna od najuglednijih manifestacija, zajedno sa drugim festivalima koji se održavaju u gradu tokom godine, upisuju Sarajevo i BiH na kulturnu mapu Evrope i svijeta", podvukao je gradonačelnik.

Nakon svečanog otvaranja, predstavljen je i časopis "Život" posvećen Sarajevskim danima poezije, a u narednim danima uslijedit će bogat cjelodnevni festivalski program.

Manifestacija Sarajevski dani poezije postojanje je počela 1962. godine s ciljem očuvanja i unaprjeđenja književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u BiH, a Društvo pisaca BiH svake godine dodjeljuje nagradu "Bosanski stećak" koja je ove godine pripala znamenitom njemačkom piscu, publicisti i prevodiocu Michaelu Kruegeru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: