BiH
24

U potpunosti blokiran rad parlamentarne komisije za odlučivanje o sukobu interesa

Piše: Er. M.
Parlament BiH (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Parlament BiH (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Blokiran je rad parlamentarne Komisije za odlučivanje o sukobu interesa tako da u ovom trenutku u BiH niko ne vrši provjere sukoba interesa državnih službenika, potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući ove komisije Jasmin Emrić.

Emrić je rekao za Klix.ba kako su prijem i otprema pošte u potpunosti blokirani, te da Komisije za odlučivanje o sukobu interesa nema nikakve službene korespondencije.

"Protuzakonito je da se bude u sukobu interesa, ali ne može niko to sankcionisati jer mi ne možemo dobiti uopće prijavu da je neko u sukobu interesa", kazao je Emirć.

Naveo je da je od 23. decembra prošle godine bilo potpuno zaustavljeno dopremanje pošte Komisiji, tako da su trenutno dovedeni u situaciju da krše, ne samo Zakon o odlučivanju o sukobu interesa, jer treba da rade po tom zakonu, nego i ostale zakone koji su vezani za vođenje postupaka.

On je dodao i da Komisija ima veliki broj prijava sukoba interesa koji još uvijek nisu riješeni. Emrić je rekao da mu nije jasno zašto je ovako urađeno s obzirom da se Komisija već duže vrijeme obraća Kolegiju Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH kako bi se riješio njihov status. Dodao je da nije potpuno jasno zašto je došlo do brisanja Komisije za odlučivanje o sukobu interesa kao organizacione jedinice PSBiH.

"Nama u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa nije dostavljeno niti jedno relevantno objašnjenje da se na takav način prekine rad", rekao je Emrić.

Komisija za sukob interesa inače vrši provjere prilikom imenovanje novih ministara u Vijeću ministara BiH. Emrić dodaje da bi u slučaju imenovanja novog ministra saobraćaja i komunikacija BiH, Komisija trebala izvršiti provjere. Podsjećamo, za državnog ministra saobraćaja SBB je predložio Bakira Dautbašića protiv kojeg se na Sudu BiH vodi postupak.

"Po zakonu mi bi trebali izvršiti provjeru. Imamo informaciju da je CIK izvršio svoje provjere, no mi nismo izvršili provjere niti za jedno lice koje je imenovano", kazao je Emrić.

Emrić dodaje i da, kada je konstituisan saziv Komisije nakon općih izbora 2014. godine, članovi komisije konstatovali i ponovno otvorili probleme koji su vezani za rad, odnosno inicirali su potrebu rješavanja statusa Komisije i omogućavanja njenog nesmetanog rada. Po njegovim riječima, raniji saziv Komisije je uradio sve što je bilo potrebno da se stvore privremeni uvjeti za rad komisije i "postignuta su rješenja, među kojima je i rješenje da se Komisiji dodijeli organizaciona jedinica Parlamentarne skupštine".

"Status Komisije još uvijek nije riješen iz razloga što izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa nije preciziran status Komisije. Mi smo tražili od zajedničkog Kolegija oba doma da riješi otvorena pitanje u vezi statusa i daljnjeg rada Komisije", tvrdi Emrić, te navodi da do danas nisu dobili zvaničan stav u kojem je riješen status Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

On ističe da je to veoma važno, "jer rješavanje statusa rješava i sva ostala pitanja".

"Trenutno ne možemo voditi nikakvu službenu korespodenciju, jer Komisija nema organizacijski broj. Pisarnica Parlamentarne skupštine je cijelo vrijeme bila veoma neodgovorna u smislu dostavljanja službene pošte Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa", tvrdi Emrić.

Do rješavanja problema građani BiH neće imati informaciju da li su ministri i zamjenici ministara, između ostalog, članovi preduzeća u koje ministarstvo ulaže kapital, da li novcem iz budžeta finansiraju vlastite firme ili da li zapošljavaju bližu rodbinu u resorima kojim upravljaju. Također ostat će nepoznato da li primaju poklone ili druge koristi za zaposlenje ili obavljene usluge.