{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Potočarima iskopan najmanji mezar najmlađoj žrtvi genocida

A
8.7.2013. u 17:18
0
54
U Potočarima iskopan najmanji mezar najmlađoj žrtvi genocida
0
Članovi porodica žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, bosanskohercegovačkoj enklavi pod zaštitom Ujedinjenih naroda (UN) u julu 1995. godine, obilaze mezare pripremljene za kolektivnu dženazu 409 Srebreničana koja će biti obavljena u četvrtak, 11. jula, javio je novinar agencije Anadolija.
Radovi na iskopima mezara većim dijelom privedeni su kraju.

Tragovi tuge u očima posjetilaca Memorijalnog centra Potočari posebno su primjetni nakon izlaska iz parcele M-3, gdje će u minijaturnom tabutu pod rednim brojem 403 biti donešeni, a zatim ukopani posmrtni ostaci novorođenčeta, bezimene kćerke Hajrudina i Have Muhić, najmlađe žrtve genocida.

Dimenzije mezara "odudaraju" od standardnih, i sa veće udaljenosti primjetna je ta razlika. Skoro svi posjetitelji, članovi porodica žrtava, prijatelji, komšije, koji će prisustvovati dženazi 11. jula, obišli su ovih dana najmanji dosad iskopani mezar u Potočarima.

Novorođenče iz porodice Muhić najmlađa je žrtva najveće ljudske tragedije u novijoj historiji Evrope. Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci ove bebe, dok je najstarija žrtva genocida kojoj će biti klanjana dženaza u četvrtak Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine.

Tahira Hodžić, jedna od sestara, kćerki i majki srebreničkih žrtava, obišla je mezare oca i jednog brata. Drugog brata, kako je rekla ekipi agencije Anadolija, još nije pronašla. On je nestao pri dolasku iz Beograda, odnosno pokušaju ulaska u BiH.

Otac, brat, amidža i njegova dva sina ubijeni su, kako je kazala Tahira, između 11. i 15. jula pri pokušaju da "putem smrti", današnjom maršutom "Marša mira", dođu do slobodne teritorije.

Redovni obilasci mezarja u Potočarima, kako je kazala, na neki način održavaju nadu u pronalazak posmrtnih ostataka njihovih bližnjih, koji nisu pronađeni ni 18 godina nakon nestanka.

Tabuti s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana bit će ispraćeni iz Visokog u utorak 9. jula u 10 sati. Kolona sa tabutima nastavit će put prema Sarajevu, kretati se kroz Alipašinu i Titovu ulicu, a planirano je da se tužna povorka zaustavi ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nakon Sarajeva, kolona će se preko Sokoca, Han Pijeska, Vlasenice, Milića i Bratunca, uputiti za Potočare, a dolazak je planiran 9. jula oko 14 sati.

Tokom proteklih deset godina, u Memorijalnom centru u Potočarima ukopano je 5.657 identificiranih posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici. Nakon ovogodišnje kolektivne dženaze, u Potočarima će svoj smiraj naći ukupno 6.065 žrtava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: