BiH
10

U postupku medijacija oslobođeno oko 60 miliona maraka

FENA
U postupku medijacije u Bosni i Hercegovini tokom 2012. godine "oslobođeno" je oko šezdeset miliona konvertibilnih maraka, blokiranih dugim i sporim sudskim procesima.

Bosanskohercegovački sudovi zatrpani su desetinama hiljada predmeta za čije rješavanje su potrebne godine napornog rada, tako da je pojava procesa medijacije u BiH, dočekana s olakšanjem, jer će omogućiti da se na ovaj način velike kompanije, ali i građani, oslobode višegodišnjih parničnih postupaka.

Sa 804 medijacije, od toga 497 uspješnih, te povećanjem procesa za petnaest puta u odnosu na prethodnu godinu, medijatori su tokom 2012. godine pokazali izuzetnu sposobnost i umijeće rješavanja sporova putem medijacije.

Ti procesi su potvrdili i očekivanja da će medijacija naići na izuzetan prijem građana BiH, koji prihvatanjem opcije da rješe spor medijacijom, smanjuju troškove i vrijeme trajanja tih sporova.

Ovi podaci saopćeni su na sjednici Upravnog odbora Udruženja medijatora u BiH koja je održana u Tuzli.

U izvještaju koji je podnio Amir Avdagić navodi se da su potrebe građana BiH za procesima medijacije iz dana u dan sve veće. Tako je planovima za 2013. godinu predviđeno educiranje sudija i tužilaca, da bi sami procijenili koji se slučajevi mogu rješavati medijacijom.

"Upravni odbor imenovao je medijatora Džemaludina Mutapčića da putem Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH provede edukaciju sudija i tužilaca o medijaciji i potrebi unaprjeđenja broja predmeta koje sudovi upućuju na medijaciju", kazao je nakon sjednice Amir Avdagić.

Naglasio je da se značajne aktivnosti provode na pružanju podrške nastavku projekta vršnjačke medijacije koji se implementira u Banjoj Luci, te u tuzlanskim školama Kreka i Bukinje.

Udruženje medijatora u BiH zatražit će od Evropske komisije u BiH informaciju o realiziranim preporukama s trećeg sastanaka “Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i BiH" koji se odnosi na medijaciju.

Evropska komisija je, kroz navedene preporuke u julu 2012. godine, izrazila žaljenje što uvođenje sudske i vansudske medijacije još uvijek kasni i pozvala sve nivoe vlasti da predlože procjenu izgleda za uvođenje medijacije, koja će biti zasnovana na evropskim standardima i najboljoj regionalnoj praksi.

"Usvojen je plan obuka medijatora u 2013. godini, te upućen poziv zaintersovanim kandidatima da se prijave za obuku za medijatora", saopćila je BMG Bosanska medijska grupa Tuzla.