Presjek stanja
128

U posljednja 24 sata 77 osoba u Bosni i Hercegovini zaraženo koronavirusom

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovano 77 novih slučajeva koronavirusa, saopćili su entitetske zdravstvene ustanove.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 518 uzoraka, od kojih su 42 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-Sanskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 47.785 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.561 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 992 pacijenta, dok su trenutno aktivna 523 slučaja pozitivna na COVID-19.

Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

Republika Srpska

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u Institutu za javno zdravstvo, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 278 laboratorijskih uzoraka, a novi virus potvrđen je kod 35 osoba.

"Radi se o 15 muških i 20 ženskih osoba, od kojih je sedam mlađe, 23 srednje i pet osoba starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, devet osoba je iz Mrkonjić Grada, pet iz Prijedora, četiri iz Srpca, po tri iz Doboja i Bosanske Gradiške, po dvije iz Čelnica, Bratunca i Pala i po jedna iz Laktaša, Banje Luke, Petrova, Zvornika i Rogatice", kaže se iz Instituta za javno zdravstvo.

Najveći broj novooboljelih su kontakti pozitivnih lica na mjestima lokalne transmisije virusa i porodični kontakti.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.845 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 119 osoba kod kojih je potvrđen test na novi koronavirus. U RS, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1.250 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 33.870 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS-u je 100, u Univerzitetsko kliničkom centru RS 42, a u opštim bolnicama 58.