BiH
27

U posjeti rodnoj kući Džemala Bijedića: Stoljeće od rođenja jednog od najbližih Titovih saradnika

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
U Mostaru, u starom dijelu grada, nalazi se Bajatova ulica i kuća u kojoj je svoj životni put započeo Džemal Bijedić, najpoznatiji mostarski i hercegovački političar, čovjek čiju godišnjicu tragične smrti obilježavamo na današnji dan.

Rodna kuća Džemala Bijedića od 22. aprila 1981. godine pretvorena je u njegovu spomen-kuću i od tada je depadans Muzeja Hercegovine, govori nam njegov direktor Asim Krhan: "Priča o Džemalu Bijediću priča je o Mostaru i Hercegovini tog doba, posebno političkim i privrednim kretanjima".

Kuća je od početka uređena galerijski, sa stalnom postavkom o životu i djelu čovjeka koji je u njoj rođen. Odmah je formirana bogata zbirka fotografija, albuma, trodimenzionalnih predmeta, pisama, rukopisa, izvještaja, filmskih traka, štampe, knjiga žalosti iz domaćih i stranih ambasada te brojnih drugih predmeta.

Zbirka je imala čak 12.300 muzejskih jedinica, a i danas je u odličnom stanju. Pored brojnih eksponata ističu se Bijedićeve stvari pronađene nakon rušenja aviona, točkovi letjelice te tabla s oznakama aviona.

"Najveći interes za zbirke koje čuva rodna kuća Džemala Bijedića imaju istraživači toga doba. Profesor Husnija Kamberović napisao je knjigu 'Džemal Bijedić, politička biografija' koristeći i našu brojnu muzejsku građu, a Muzej Hercegovine bio je aktivan sudionik snimanja dokumentarne serije Federalne televizije u šest nastavaka o životu Džemala Bijedića", govori nam Krhan.

Znatan dio građe je digitaliziran, dokumentarni film o Bijediću se prikazuje na ekranima u sklopu postavke. Dio spomen-kuće je i kinosala, bogata biblioteka s knjigama o Bijediću, kao i knjigama koje je imao u svom vlasništvu te bogata kolekcija periodike, štampe iz tog vremena.

"Turiste koje ne privuče sam život Džemala Bijedića, privuče prekrasna kuća iz 19. stoljeća, doksati i avlija iz koje se pruža divan pogled na grad", govori nam direktor, naglašavajući da se danas u kinosali održava promocija drugog izdanja knjige profesora Kamberovića.

Muzej Hercegovine priredio je za ovu godinu posebnu izložbu fotografija o životu Džemala Bijedića, od rođenja u Mostaru, školovanja u Beogradu, do tragične smrti na današnji dan prije 40 godina. Prošle godine je bila izložba o Bijedićevom utjecaju na privredni život Hercegovine "Džemal - čovjek naše historije".

Džemal Bijedić najznačajniji je političar iz Hercegovine tog doba. Rodio se u Mostaru 22. aprila 1917. godine, a poginuo je 18. januara 1977. godine u avionskoj nesreći iznad Kreševa. U trenutku smrti bio je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije.