BiH
29

U ponedjeljak zaprašivanje protiv komaraca na području Tuzlanskog kantona

FENA
Jezero Modrac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jezero Modrac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zaprašivanje sa zemlje protiv komaraca na području Tuzlanskog kantona obavljat će se od ponedjeljka 6. juna u slivu rijeke Spreče na području općina: Živinice, Kalesija, Lukavac, Gračanica i Doboj Istok te sliv rijeke Tinje na području općina Srebrenik i Tuzla kao i obale jezera: Modrac, Hazna, Vidara, Snježnica i Plane.

Zaprašivanje će obavljati dva specijalizovana vozila preparatom Neopitroid premiurn, ukoliko meteo uvjeti i temperatura zraka dozvole, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo TK-a.

Tokom zaprašivanja sve osobe a naročito one s hroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana, te pčele i sve ostale domaće životinje trebaju se skloniti od direktnog uticaja sredstva koje će se raspršivati.

Iz Zavoda preporučuju prije zaprašivanja skloniti sve životinje i hranu koja se nalazi na otvorenom, a tokom vremena zaprašivanja zatvoriti prozore i boraviti u zatvorenom prostoru.

Svu hranu, voće i povrće koje neće biti moguće zaštititi prilikom zaprašivanja potrebno je nakon zaprašivanja, a prije upotrebe, dobro oprati kako bi se izbjegli mogući neželjeni utjecaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.

Upozoravaju se pčelari da preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a one se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava.

Insistira se da se pčelinja društva ne zatvaraju.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, tretman će se prolongirati za naredni dan, navodi se u saopćenju.