BiH
182

U ponedjeljak presuda za ubistvo Mirze Raščića: Tahirović uputio izvinjenje porodici

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas su iznesene završne riječi Tužilaštva i odbrane u slučaju ubistva navijača FK Željezničar Mirze Raščića. Predsjedavajuća sudskog vijeća Indira Jahić zakazala je izricanje presude u ovom predmetu u ponedjeljak, 14. novembra.

U završnom obraćanju tužilac Feđa Fejzagić kazao je kako je Tužilaštvo KS iznijelo sav dokazni materijal te dokazalo da je Izudin Tahirović svjesno pucao u Mirzu Raščića.

"Mirza Raščić se u tom trenutku jedini nalazio u lijevom dijelu prostorija udruženja, ostala dva momka su bila u desnom dijelu. Prema navodima svih svjedoka optuženi Tahirović je pucao u smjeru Raščića i nanio mu povrede od kojih je preminuo u prostorijama KUM-a Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo", kazao je Fejzagić.

Tužilac je naglasio kako je optuženi Tahirović bio devet puta kažnjavan, te da ima debeo dosije. Istakao je i kako je Tahirović bio svjestan i uračunljiv u trenutku počinjenja krivičnog djela što je dokazano i nalazom psihijatra koji je rekao da uračunljivost bila smanjena ali ne bitno. Zatražio je oštru kaznu zatvora.

Na prethodnom ročištu izmijenjen je dio optužnice u kojem se navodi da je Raščić ubijen zbog ranije neriješenih odnosa i ubačeni je da ubijen iz Tahirovuću poznatih razloga i motiva.

Advokat optuženog je ponovio kako Tahirović nije imao namjeru ubiti Raščića već da se obračuna sa Amarom Zulićem, a da je Raščić stradao slučajno.

Sudu se obratio i optuženi Tahirović koji je rekao kako mu je žao porodice i uputio joj izvinjenje, te da će do kraja života nositi grižnju savjesti jer je, kako je rekao, ubio momka koji je bio primjer društvu i pošten. Porodica i prijatelji, koji su i ovaj put bili u sudnici, poručili su da mu "neće halaliti".

Izricanje presude je zakazano za ponedjeljak, 14. novembra u 13 sati.