Teren se još pretražuje
0

U ponedjeljak potvrda DNK analize skeleta nađenog u Potkozarju

FENA
Ratko Makarić
Ratko Makarić
Do ponedjeljka, 5. jula, neće biti zvanične potvrde DNK analize da li dječiji skelet nađen u srijedu u Potkozarju kod Banje Luke pripada Ratku Makariću, četverogodišnjaku nestalom 16. jula 2007. godine.

Kako Fena nezvanično saznaje, obdukcijom pronađene lobanje utvrđeno je da nema tragova nasilja, ali će sve detaljnije biti poznato nakon kompletne analize svih dijelova tijela, jer se jedan dio još traži.

Danas su pripadnici MUP-a RS izašli na mjesto događaja u Potkozarju s potrebnom opremom kako bi pretražili teren na kojem su pronađeni skeletni ostaci.

Radi se nepristupačnoj vrtači, a kako Fena saznaje dijelovi tijela koji su pronađeni nisu bili zakopani. Indikativno je i to da su nađeni svega kilometar do dva od kuće Makarića, mada je sav taj teren pregledan prilikom velike portage za dječakom nakon što je prije tri godine prijavljen njegov nestanak.

Do zvanične DNK potvrde da li je riječ o ostacima tijela nestalog Ratka Makarića nema odgovora na mnoga pitanja u vezi s ovim slučajem.

Podsjećanja radi, jedan mještanin Potkozarja u srijedu je večernjim satima obavijestio policiju da je dok je brao gljive našao ljudsku lobanju.

Po izlasku na teren istražitelji MUP-a RS su u neposrednoj blizini našli još ostataka skeletnog sistema, po kojima se može zaključiti da se radi o djetetu, a na osnovu vremena odnosno starosti kostiju moguće je da se radi o dječaku Ratku Makariću za kojim se protklih godina vodila stalna ali beuzpješna potraga.

Dječak je zadnji put viđen kada je sa stricem otišao da napoji konje na potoku u selu Josipovići.

U potrazi za dječakom u jednom momentu bilo je uključeno oko 150 pripadnika Centra javne bezbjednosti Banja Luka, 100 pripadnika Oružanih snaga BiH, mještani okolnih naselja, studenti iz Banje Luke..., a bio je angažiran i helikopter EUFOR-a koji ima opremu za noćno osmatranje i detekciju toplote ljudskog tijela.

Jedini rezultati bili su pronađeni mobilni telefon, burence plastičnog pištolja i trag stopala u sasušenoj lokvi.

Za vrijeme istrage MUP RS-a je vršio i određene operativne provjere, poligrafisao određene osobe, te nisu bile isključene bilo kakve mogućnosti kada je u pitanju nestanak ovog dječaka, za koji su bile vezane i neke informacije da je viđen u Italiji, što je provjeravao i Interpol.