U ponedjeljak identifikacija četiri sestre iz Kozluka pronađene u masovnoj grobnici Crni Vrh

A
Anadolija
18.12.2015. u 17:50
334
U ponedjeljak identifikacija četiri sestre iz Kozluka pronađene u masovnoj grobnici Crni Vrh
334
U ponedjeljak identifikacija četiri sestre iz Kozluka pronađene u masovnoj grobnici Crni Vrh Foto: Arhiv/Klix.ba
Identifikacija četiri djevojčice, odnosno četiri sestre Ribić iz kozlučkog naselja Skočić, koje su ubijene zajedno sa roditeljima, bratom i još dvije sestre, a pronađene 2003. godine u masovnoj grobnici Crni Vrh, zakazana je za ponedjeljak u Komemorativnom centru u Tuzli, potvrdila je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.
"Riječ je o članovima ubijene romske porodice Ribić. Djevojčice su starosti od tri do dvanaest godina, a u ovoj porodici ubijeni su roditelji koji su ranije identificirani i ukopani, šest kćerki i sin koji je i najmlađi među njima ubijen u drugoj godini života", istakla je Čengić. 

Još uvijek se kao nestale iz porodice Ribić vode dvije sestre i brat.

Identitet djevojčica utvrđen je na temelju DNK analize, a u ponedjeljak će zvanično njihov identitet potvrditi brat Zijo, jedini preživjeli član ove porodice. U mjestu Skočić ubijeno je 27 žrtava romske nacionalnosti.

Zijo danas živi u Tuzli, a imao je samo osam godina kada je preživio strijeljanje u kojem mu je ubijena cijela porodica. Strijeljanje se dogodilo 1992. godine u obližnjem selu Malešići. 


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: