BiH
0

U pojedinim školama u RS-u hladne učionice, problemi s vodom

FENA
Resorno ministarstvo je dalo saglasnost da se u školama u kojima ne postoje uslovi za nesmetano odvijanje vaspitno-obrazovnog procesa odgodi početak nastave.

U pojedinim školama zbog problema sa grijanjem ili pitkom vodom đaci nisu na nastavi ili su časovi skraćeni.

Kvar na sistemu grijanja odgodio je početak nastave u srednjoj školi u Derventi, a zbog prekida u vodosnabdijevanju u Miljevini kod Foče skraćeni su časovi.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola u Banjoj Luci Kristina Mrđa navela je da su u pojedinim školama prisutni problemi zbog slabog grijanja, a u Građevinskoj školi školski sat je skraćen na 30 minuta.

I u pojedinim osnovnim školama na banjalučkom području hladne su učionice, kao je slučaj u školi u Šargovcu, ali i u nekim gradskim obrazovnim objektima, koji se zagrijavaju preko "Toplane", i to u osnovnim školama "Jovan Cvijić" i "Vuk Karadžić".

Problem s grijanjem prisutan je i u bijeljinskoj Gimnaziji, u Zvorniku s vodosnabdijevanjem, u Ceru u toj općini su hladne učionice, dok je u pojedinim naseljim u RS-u zbog snijega je otežan prijevoz đaka na nastavu.

Povodom početka nastave u drugom polugodištu školske 2016/17. godine, ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević pozvao je đake da se novim izazovima u sticanju znanja posvete predano od samoga početka.

Proljećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola RS-a predviđen je od 10. do 14. aprila 2017. godine.

Nastava u školskoj 2016/17. godini završava se za maturante u osnovnim školama najkasnije u petak, 9. juna, za maturante u srednjim školama 18. maja, dok se za sve ostale učenike nastava završava najkasnije do 23. juna 2017. godine.

Iz policije su apelovali na vozače da budu maksimalno oprezni tokom vožnje u blizini škola, parkova, igrališta i na putevima u naseljenim mjestima koji vode u pravcu obrazovnih ustanova s obzirom da će od danas, kada je počelo drugo polugodište, na ulicama i javnim površinama biti prisutan veći broj djece školskog uzrasta.

Najavili su i preventivne i represivne aktivnosti te pojačano prisustvo policije u blizini školskih objekata i na putnim pravcima kojim se kreće veći broj djece školskog uzrasta.