Radnici su ključ
9

U Parlament FBiH upućen amandman koji bi unaprijedio konkurentnost našeg IT sektora u svijetu

N. V.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Udruženje BIT Alijansa je u parlamentarnu proceduru uputila amandman na Prijedlog Zakona o doprinosima o kojem će se u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH raspravljati u ponedjeljak 28. marta.

Iz udruženja navode da bi se usvajanjem predloženog amandmana ispunio dio obaveza i ciljeva proklamovanih Strategijom razvoja Federacije BiH koju je usvojio i Federalni parlament čime su prepoznali važnost IT sektora u FBiH.

Ono što predlažu jeste da se u članu 17. postojećeg Prijedloga Zakona o doprinosima doda još jedan stav koji glasi:

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, za radnike zaposlene u IT industriji kojima se isplaćuje mjesečna plaća u visini iznad prosječne neto plaće u FBiH, mjesečna osnovica za obračun doprinosa predstavlja iznos neto plate isplaćene u periodu od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona, pod uslovom da je neto plata povećana u visini od 15 do 20 posto u odnosu na iznos prosječne neto plaće isplaćene tom radniku u periodu od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona. U svakoj narednoj godini osnovica ostaje ista, osim za slučaj dodatnog povećanja neto plaće kada će osnovica predstavljati iznos od 90 posto prosječne neto plaće isplaćene u posljednjih šest mjeseci prethodne godine, s tim što za korištenje mjesečne osnovice iz ovog stava dodatno povećanje prosječne neto plaće može biti maksimalno 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U obrazloženju, oni navode da visokokvalificirana radna mjesta u IT industriji u ovom trenutku u FBiH predstavljaju najdeficitarnija visokokvalifikovana zanimanja te istovremeno radna mjesta, koja generišu najveći prihod po jednom zaposleniku u ukupnoj industriji BiH.

U skladu s tim potrebno je u globalnim okvirima održati konkurentnost IT sektora u FBiH, a to se može učiniti osiguranjem poticajne poreske politike za kompanije ovog sektora, odnosno fiksiranjem i smanjivanjem osnovice za obračun doprinosa u slučaju povećanja plata kao što su i predložili u amandmanu.

"Jedna ovakva mjera omogućila bi značajno rasterećenje cijene rada visokokvalificiranih radnika što bi sigurno imalo kao rezultat zaustavljanje daljnjeg odliva kadrova i stvaranje realnih pretpostavki za njihov povratak, te ukupno povećanje konkurentnosti IT sektora FBiH u odnosu na konkurenciju iz drugih država. To može predstavljati i potencijalni faktor privlačenja novih domaćih i stranih investicija u ovoj industriji", navodi se u obrazloženju.

Ukoliko bi visokokvalifikovani radnici odlučili da napuste BiH u sve većem broju i odu u druge države gdje mogu dobiti veće plate, došlo bi do stagnacije sektora.

"Kompanije iz ovog razloga konstantno podižu iznose plate za ove radnike, ali s obzirom na visoke nominalne iznose tih plata i visoke stope doprinosa, to predstavlja sve veći trošak koji utiče na konkurentnost domaćih IT kompanija", navodi se u obrazloženju.

No uvođenjem predložene mjere ističe se da bi došlo do dodatnog rasta prihoda i razvoja IT industrije što bi generisalo rast ukupnih privrednih aktivnosti i ubrzalo ukupni razvoj društva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Maglajlić: Kadrovi su ključni za IT sektor

Izvršni direktor BIT Alijanse Damir Maglajlić navodi da je suština predloženog amandmana osigurati konkretan i kvalitetan podsticaj vlasti prema IT kompanijama u FBiH kako bi lakše zadržali visokokvalifikovane radnike u BiH.

"Kadrovi su ključni za IT sektor koji je u ovom trenutku najbrže rastuća grana industrije u FBiH i koju su Vlada i Parlament FBiH označili strateškom industrijom u Strategiji razvoja FBiH za naredni šestogodišnji period", rekao je.

U skladu s tim ističe da se predloženi amandman odnosi isključivo na stručne radnike u IT sektoru i primjenjiv je jedino u slučaju kada poslodavac poveća platu takvom radniku i to za minimalno 15 posto.

Direktor BIT Alijanse Damir Maglajlić
Direktor BIT Alijanse Damir Maglajlić

"Tada dolazi do primjene ove nove osnovice za obračun doprinosa, ali ona opet ne može biti niža od osnovice koja je bila prije tog povećanja. To znači da fondovi ne gube bilo kakav prihod, a poslodavci imaju manji trošak kod povećanja plata, što im osigurava sredstva ne samo za povećanje plata već i novo zapošljavanje", rekao je.

Iz Američke trgovačke komore u BiH naglašavaju da jedan broj njihovih članica djeluje u oblasti IT industrije te da smatraju izuzetnom važnim inicijative koje imaju za cilj unaprijediti normativni okvir za ovaj sektor.

U skladu s tim pozivaju Parlament FBiH da usvoji amandman koji je predložila BIT Alijansa.