{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U osnovne škole u RS-u uvodi se mala matura

F
3.9.2015. u 15:18
0
6
U osnovne škole u RS-u uvodi se mala matura
0
U osnovne škole u RS-u uvodi se mala matura
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt strategije obrazovanja u tom bh. entitetu za period 2015.-2020.
U osnovnom vaspitanju i obrazovanju jedna od novina je uvođenje male mature, čime bi se unaprijedila upisna politika u srednje škole, a kako se radi o eksternoj evaluaciji stečenih znanja u osnovnoj školi iz srpskog jezika, matematike i pet predmeta (biologija, fizika, hemija, istorija i geografija), poslužit će za unapređivanje kvaliteta u smislu otklanjanja nepotrebnih nastavnih sadržaja.

Neke od najvažnijih aktivnosti planiranih Strategijom su analiza nastavnih planova i programa za osnovne škole i modula u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama kako bi se uradile kvalitetne pripreme za izmjene i dopune nastavnih planova i programskih sadržaja za školsku 2016./2017.godinu.

U srednjem obrazovanju radit će se na razvoju standarda zanimanja zasnovanih na kompetencijama i ishodima učenja, čime će se unaprijediti i redefinirati postojeća kvalifikacija zanimanja, jer u postojećoj nomenklaturi zanimanja neka zanimanja su zastarjela, a pojavila su se nova zanimanja (web inžinjeri, inžinjeri za aplikacije mobilnih telefona) za koje treba razvijati nastavne planove i programe.

Iz Vlade RS-a navode da će se raditi i na uspostavljanju kvalifikacijskog okvira RS u djelu za srednje stručno obarzovanje, čime bi se postigla veća mobilnost radne snage.

U predškolskom vaspitanju i obrazovanju jedan od značajnijih ciljeva je povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem (najmanje 30 posto).

Iz Vlade RS-a navode da je,u skladu sa Strategijom, u proceduri i donošenje novog Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji će omogućiti organizovanje predškolskog programa u školama gdje je to moguće.

Kao posebno definiran strateški cilj je naučno-istraživački orijentirano visoko obrazovanje i povezivanje visokog obrazovanja s tržištem rada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: