BiH
0

U Oružanim snagama BiH manje od sedam posto žena

Anadolija
Trenutno nema ni sedam posto žena u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, a do 2015. godine planiramo taj procenat povećati na 10 posto, izjavila je danas u Sarajevu zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš.

U Sarajevu u prostorijama Doma Oružanih snaga BiH (OS BiH) održana je promocija studije "Položaj žena u oružanim snagama zemalja zapadnog Balkana“. U ovom regionalnom projektu učestvovali su pripadnici OS i Ministarstva odbrane BiH, Republike Srbije, Crne Gore i Makedonije, a projekat su podržali i predstavnici Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kraljevina Norveška. 

Na konferenciji za novinare, Pendeš je kazala da situacija u BiH nije u potpunosti nezadovoljavajuća kada je u pitanju položaj i učešće žena u Oružanim snagama, ali ipak da postoji određeno nezadovoljstvo uzrokovano nivoom zainteresovanosti žena za učešće u OS i procentom žena koje su u poziciji zapovjednika.

“Mislim da postojeći zakon o državnoj službi nije omogućio baš ženama da imaju u potpunosti jednaka prava sa muškarcima i mislim da će se to izmijeniti. Mislim da je ova studija dobra kao osnova za pripremu politika i dokumenata u ministarstvima odbrane u regiji, kako bismo omogućili ženama da se pridruže oružanim snagama“, rekla je ona.

Pendeš smatra da se ne treba tražiti da žene budu ravnopravne sa muškarcima kada je u pitanju recimo fizička spremnost, ali da se na konkursima za određene pozicije, može istaknuti da prednost ima “manje zastupljen spol“, što ne bi bilo diskriminirajuće.

“Za ovu godinu planirali smo kvalitetnije i intenzivnije javne nastupe u cilju približavanja mogućim kandidatima i kandidatkinjama, da im pojasnimo šta to znači biti pripadnik OS BiH“, izjavila je Pendeš.

Šef regionalnog Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi (SEESAC) Ivan Zveržhanovski rekao je kako je studija primjer odlične regionalne saradnje, dodavši da su četiri ministarstva, zajedničkim naporima uspjeli dobiti komparativne podatke, koje su odlična osnova za dizajniranje i sprovođenja politika sa ciljem povećanja broja žena u oružanim snagama.