Sarajevo
0

U Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" danas otvaranje porodilišta

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Prvi put od izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, danas Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, adaptiran je Odsjek za akušerstvo i neonatologiju, čije je otvaranje najavljeno za danas.
Pored kompletne adaptacije prostora, nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema, kadar je educiran, što je rezultiralo da se, budućim mamama i novorođenčadima u toj zdravstvenoj ustanovi pruža kvalitetnija i sigurnija usluga u skladu s evropskim standardima. Također, trudnicama se nudi i mogućnost izbora alternativnih metoda poroda kao i prisustvo bračnog druga tokom dolaska na svijet novorođenčeta, saopćeno je iz te zdravstvene ustanove.

Porodilište koje je, kako ističu, formirano početkom rata 1992. godine, danas raspolaže sa 20 bolesničkih kreveta. Pacijenticama je na raspolaganju sedam komfornih dvokrevetnih soba s kupatilom, koji su također potpuno renovirani. U pripremnoj sobi (predrađaoni) su smještena četiri kreveta, CTG- aparati su povezani sa sestrinskom sobom te se pacijenticama u prvoj porođajnoj dobi u kontinuitetu prati CTG monitoring, odnosno, srčana frekvencija ploda i kontrakcije uterusa, gdje se na osnovu krivulje procjenjuje stanje i kondicija ploda.

Novina je adaptirana porođajna sala sa dva porođajna boksa te operaciona sala u sklopu Odsjeka za hitne carske rezove. Do sada su se ove operacije radile u operacionom bloku koji je dislociran od porodilišta.

Dodaju da je sada ispunjen svjetski standard i protokol da se hitni carski rez može uraditi u roku manjem od 10 minuta.

Odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice koje se sastoji od Odsjeka za ginekologiju i patologiju trudnoće i Odsjeka za akušerstvo i neonatologiju je kadrovski ekipirano. Na Odjeljenju radi 10 ljekara specijalista ginekologije i akušerstva, dva specijalizanta ginekologije i akušerstva, dva pedijatra, četiri specijalizanta pedijatrije i 33 medicinske sestre. U toj zdravstvenoj ustanovi godišnje se uradi oko 1.500 poroda.

Porodilište u Općoj bolnici je već 19 godina u velikoj porodici "Prijatelja beba" (Baby Friendly Hospital), koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčino mlijeko kao najvećeg dara prirode. Također, 2008. godine na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju opremljena je sala za porođaj u vodi i nakon edukacije osoblja počelo se s prvim porođajima a od januara 2010. godine i s porodom na stočiću.