{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Centar: Odsad izvodi iz matičnih knjiga i za građane iz cijele FBiH

18.7.2014. u 12:31
3
11
Općina Centar: Odsad izvodi iz matičnih knjiga i za građane iz cijele FBiH
3
Općina Centar: Odsad izvodi iz matičnih knjiga i za građane iz cijele FBiH
Matični ured Općine Centar je od kraja juna 2014. godine, u planiranom roku, započeo proces izdavanja izvoda iz matičnih knjiga i za građane koji su rođeni na teritoriji drugih općina u Federaciji BiH.
Testna faza funkcionisanja Centralnog matičnog registra (CMR), zvanično je počela 12. maja ove godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, kada je u funkciju stavljen Jedinstveni centralni registar.

Ovaj registar omogućava građanima iz 78 općina u Federaciji BiH, te grada Mostara da od 30. juna dobiju izvode iz matičnih knjiga u bilo kojem dijelu ovog entiteta, bez obzira na mjesto prebivališta.

"Iako Matični ured Općine Centar, zbog februarskih dešavanja, radi u vanrednim okolnostima, ipak smo uspjeli ispoštovati zadane rokove. Informatičari Općine Centar su kompletne elektronske baze matičnih knjiga Općine prebacili u novi informacioni sistem sa jedinstvenom elektronskom bazom podataka, te su matičarke uspješno okončale obuku i položile posebni stručni ispit za matičare kako nalaže Zakon o matičnim knjigama Federacije BiH", kazala je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar.

Također je napomenula da se građanima mogu izdati samo verifikovani podaci navedeni u izvodima iz matičnih knjiga, a verifikacija podrazumijeva to da su podaci u elektronskoj bazi podataka i u matičnim knjigama usklađeni.

"U slučaju da druga općina nije verifikovala podatke, mi telefonski kontaktiramo njihov matični ured, kako bi verifikovali podatke, nakon čega smo u mogućnosti građaninu izdati izvod. Zbog nedavnih poplava, jedino se Općina Domaljevac-Šamac iz Posavskog kantona nije uspjela uvezati u Jedinstven centralni registar", kazala je Beba, ovom prilikom pozvavši građane za strpljenje prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga jer je sistem u ranoj fazi rada kada postoje ''manji tehnički problemi koji su neminovini kod realizacije ovakvih velikih projekata''.

U kasnijim fazama implementacije projekta Centralnog matičnog registra planirano je da nadležne državne institucije imaju mogućnost provjere podataka iz matičnih knjiga, te će se omogućiti da kantonalni MUP-ovi, prilikom izdavanja biometrijskog pasoša ili elektronske lične karte, rade na elektronskim provjerama podataka u matičnim knjigama, umjesto općina, saopćeno je iz službe za informisanje Općine Centar Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: