{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Centar: Odsad izvodi iz matičnih knjiga i za građane iz cijele FBiH

18.7.2014. u 12:31
3
11
Općina Centar: Odsad izvodi iz matičnih knjiga i za građane iz cijele FBiH
3
Općina Centar: Odsad izvodi iz matičnih knjiga i za građane iz cijele FBiH
Matični ured Općine Centar je od kraja juna 2014. godine, u planiranom roku, započeo proces izdavanja izvoda iz matičnih knjiga i za građane koji su rođeni na teritoriji drugih općina u Federaciji BiH.
Testna faza funkcionisanja Centralnog matičnog registra (CMR), zvanično je počela 12. maja ove godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, kada je u funkciju stavljen Jedinstveni centralni registar.

Ovaj registar omogućava građanima iz 78 općina u Federaciji BiH, te grada Mostara da od 30. juna dobiju izvode iz matičnih knjiga u bilo kojem dijelu ovog entiteta, bez obzira na mjesto prebivališta.

"Iako Matični ured Općine Centar, zbog februarskih dešavanja, radi u vanrednim okolnostima, ipak smo uspjeli ispoštovati zadane rokove. Informatičari Općine Centar su kompletne elektronske baze matičnih knjiga Općine prebacili u novi informacioni sistem sa jedinstvenom elektronskom bazom podataka, te su matičarke uspješno okončale obuku i položile posebni stručni ispit za matičare kako nalaže Zakon o matičnim knjigama Federacije BiH", kazala je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar.

Također je napomenula da se građanima mogu izdati samo verifikovani podaci navedeni u izvodima iz matičnih knjiga, a verifikacija podrazumijeva to da su podaci u elektronskoj bazi podataka i u matičnim knjigama usklađeni.

"U slučaju da druga općina nije verifikovala podatke, mi telefonski kontaktiramo njihov matični ured, kako bi verifikovali podatke, nakon čega smo u mogućnosti građaninu izdati izvod. Zbog nedavnih poplava, jedino se Općina Domaljevac-Šamac iz Posavskog kantona nije uspjela uvezati u Jedinstven centralni registar", kazala je Beba, ovom prilikom pozvavši građane za strpljenje prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga jer je sistem u ranoj fazi rada kada postoje ''manji tehnički problemi koji su neminovini kod realizacije ovakvih velikih projekata''.

U kasnijim fazama implementacije projekta Centralnog matičnog registra planirano je da nadležne državne institucije imaju mogućnost provjere podataka iz matičnih knjiga, te će se omogućiti da kantonalni MUP-ovi, prilikom izdavanja biometrijskog pasoša ili elektronske lične karte, rade na elektronskim provjerama podataka u matičnim knjigama, umjesto općina, saopćeno je iz službe za informisanje Općine Centar Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: