BiH
184

Svečano otvoren Centralni matični registar Federacije BiH

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova svečano je otvoren Centralni matični registar Federacije BiH.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Renzo Daviddi, danas su simbolično u funkciju pustiti server sobu i Jedinstveni centralni registar Federacije BiH. Time je zvanično počela testna faza funkcionisanja Centralnog matičnog registra FBiH.

Na osnovu Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH, koji je stupio na snagu 12. maja 2012. godine Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH je imalo obavezu da u roku od dvije godine implementira Zakon i osigura sve preduvjete za njegovu primjenu u 78 općina u Federaciji BiH i gradu Mostaru.

"Budući da u Parlamentarnoj skupšti BiH nije postignut dogovor o usvajanju zakona o matičnim knjigama na državnom nivou te nakon što je 2009. godine stupio Zakon o matičnim knjigama RS-a, donošenje Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH je stavljeno na mapu puta za pristup BiH euroatlanskim integracijama i istaknuto je kao jedan od uvjeta za dobijanje bezviznog režima za građane BiH", kazao je Kurteš.

Implementacija Zakona podrazumijevala je pripremu i donošenje devet podzakonskih akata, stavljanje u pravni promet novih obrazaca izvoda i uvjerenja iz matičnih knjiga koji su trajnog karaktera i jedinstveni za čitavu Federaciju BiH. Obuku je prošlo više od 400 matičara iz cijele FBiH.

Potom je podrazumijevala i obuku za primjenu Zakona i polaganje posebnog stručnog ispita za matičare, te uspostavu Matičnog registra, kao jedinstvene elektronske baze podataka u čijem će se Jedinstvenom centralnom registru nalaziti lični podaci građana iz svih matičnih knjiga koje se vode u Federaciji BiH.

"Server soba u kojoj je smješten jedinstveni centralni registar je sistemski potpuno spreman za operativni funkciju i danas tačno dvije godine otkako je zakon stupio na snagu počinjemo sa eksperimentalnom fazom funkcioniranja Matičnog registra FBiH. Eksperimentalna faza će trajati do 30. juna, od kada će registar biti u potpunoj operativnoj primjeni. Bit će uneseni i lični podaci građana iz općina Tuzla i Centar Sarajevo što do sada nije moglo biti učinjeno zbog otklanjanja posljedica koje su nastupile nakon protesta od 6. i 7. februara ove godine", kazao je Kurteš.

Daviddi je istaknuo da vjeruje kako će testna faza biti uspješna i da će elektronske matične knjige ubrzo biti u potpunoj funkciji.

"Elektronske matične knjige će omogućiti značajno smanjenje broja uposlenih koji rade na ručnoj obradi ovih podataka, tako da će se time osigurati dodatne uštede u budžetu. Istovremeno cjelokupan sistem će poštovati najviše sigurnosne standarde obrade ličnih podataka i dokumenata koji se primjenjuju u zemljama EU", kazao je Daviddi.

Prilikom otvaranja Centralnog matičnog registra simbolično su uručena uvjerenja za četiri matičarke iz sarajevskih općina koje su bile prisutne u ime svih matičara iz FBiH.

Dragan Mioković, savjetnik federalnog ministra unutarnjih poslova, je pojasnio da se danas pušta u operativnu fazu Centralni matični registar, a u eksperimentalnu funkciju Matični registar FBiH.

"Razlog za to je otklanjanje posljedica događaja koji su nastupili nakon 6. i 7. februara. Zbog tih događaja općine Centar Sarajevo i Tuzla nisu mogle ispuniti preduvjete za ulazak u sistem. Znači, od 30. juna građani FBiH će moći vaditi izvode i uvjerenja iz matičnih knjiga u bilo kojem matičnom uredu u FBiH, bez obzira na mjesto prebivališta. Što se tiče uvezivanja registara FBiH i RS-a, nadležni entitetski ministri su već postigli operativni dogovor da nakon što ovaj naš registar FBiH bude u punoj operativnoj funkciji, da se pristupi razradi tehničkih detalja s ciljem uvezivanja entitetskih regisistara. prema procjeni naših stručnih ljudi to bi se trebalo desiti u narednoj godini", kazao je Mioković.