Dogovoreni radovi
28

U Općini Centar nastavak projekata ozelenjavanja grobalja i izgradnje niša za kontejnere

Klix.ba
U prostorijama Općine Centar u srijedu, 12. septembra 2018. godine načelnik Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovore sa direktorom kantonalnog javnog preduzeća "Pokop“ Goranom Cerićem i izvršnim direktorom kantonalnog javnog preduzeća "Rad“ Hasanom Karačićem. Vrijednost pomenutih ugovora je 216.785 KM.

Prvi ugovor u vrijednosti 100.000 KM koji je zaključen između Općine Centar i KJKP "Pokop“ odnosi se na projekt hortikulturnog uređenja, odnosno revitalizacije dijela zelenih površina na gradskom groblju Bare, a drugi u vrijednosti 75.000 KM na sanaciju platoa ispred kapele na ovom groblju koje se nalazi na području općine Centar.

Ugovor koji je zaključen sa KJKP „Rad“, u vrijednosti od 41.785 KM, odnosi se na izgradnju ništa za kontejnere i nabavku posuda i korpi na više lokacija u Centru.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar pridaje posebnu pažnju očuvanju prirode, projektima ozelenjavanja i uspostavljanja novih zelenih površina, te održavanju čistoće grada.

"Zadovoljstvo mi je da ćemo zajedno realizirati projekte koji za cilj imaju očuvanje okoliša i održavanje čistoće. KJKP "Rad“ će na osnovu ovog ugovora izgraditi deset niša za 35 kontejnera, a očekujem da realizacija započne što prije. Kada je u pitanju projekat ozelenjavanja grobalja, prošle godine smo donijeli odluku da na grobljima u Koševskoj dolini i parkovskim površinama zasadimo 8.372 sadnice čiji broj simbolizira stradanja u Srebrenici. Prva faza projekta završena je u prošloj godini, a sada nastavljamo sa drugom fazom. Suštinski značaj ovog projekta ogleda se u očuvanju prirodne sredine jer ulaganje u rastinje i zelenilo, nije trošak nego ulaganje u zdravlje. U narednom periodu planiramo u saradnji sa komunalnim preduzećima i osnovnim školama zajednički uređivati zelene površine. Svaka osnovna škola će dobiti prostor koji će uređivati", istakao je Ajnadžić.

Direktori Cerić i Karačić su se zahvalili načelniku Ajnadžiću na dobroj saradnji u proteklom periodu, te izrazili nadu da će na zadovoljstvo svih, realizacija pomenutih projekata biti u što kraćem vremenskom roku završena.

"Osim projekta ozelenjavanja groblja Bare, planirano je da oko 400 kvadratnih metara ispred kapele na groblju Bare bude sanirano. Bit će postavljene granitne ploče, te nova rasvjeta, pojasnio je Cerić.