BiH
0

U okviru programa Kinoscope prikazan film "Ida" Pawela Pawlikovskog

FENA
Petog dana 20. SFF-a u okviru programa "Kinoscope" u Ljetnom kinu HT Eronet prikazana je politička i intimna drama inovativnog poljskog režisera Pawela Pawlikovskog, "Ida", film koji je svojim minimalističkim crno-bijelim manirom pokušao da oslika sumornu Poljsku u ranim šezdesetim godinama, zemlju koja je izlazila iz teške ratne prošlosti i suočavala se nastupajućim vremenom mračne komunističke vladavine.

Anna je mlada redovnica koja godinama živi u samostanu u ruralnoj Poljskoj u kojem je odrastala kao siroče, kada joj Vrhovna majka samostana kaže da ima blisku srodnicu koja živi u Gdanjsku. U namjeri da ostvari kontakt s njom prije nego što se zaredi, Anna putuje kako bi se sastala s Wandom, s kojom ostvaruje neobičnu vezu.Wanda joj poručuje da je ona Jevrejka kojoj su roditelji, ubijeni u ratu, dali ime Ida. Saznaje da je Wanda njena tetka, komunistička tužiteljica koja je u to vrijeme poslala brojne ljude u zatvor.

Dvije žene kreću na putovanje kako bi pronašli nekadašnji dom Annninih roditelja i saznaju da je Annine (Idine) roditelje ubio lokalni kršćanin koji ih je krio od nacista tokom rata.

Mlada poljska glumica Agata Trzebuchowska ostvarila je fascinantan filmski debi u filmu Pawela Pawlikovskog u ulozi Ide.

Nakon projekcije publici su se obratili direktor SFF-a Mirsad Purivatra koji je "otkrio" da je Pawlikovski prije dvadesetak godina napravio jedan od najboljih dokumentaraca o opsadi Sarajeva, i poljski režiser, koji je imao samo riječi hvale o sarajevskoj publici.

SFF