Kultura
0

Reditelj Pawel Pawlikowski gost programa "Kafa sa..."

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Reditelj filma "Ida" Pawel Pawlikowski koji je prikazan sinoć u Ljetnom kinu HT Eronet bio je gost današnjeg programa "Kafa sa..." 20. Sarajevo Film Festivala.

Riječ je o filmu koji je prikazan u okviru Specijalne prezentacije Međunarodnog filmskog festivala u Torontu 2013. godine gdje je osvojio nagradu Fipresci.

Pawlikowski je govorio o procesu rada na ovom ostvarenju, radu s glumcima, te ostalim detaljima ove priče smještene u historijski kontekst.

Radnja filma smještena je u 1962. godinu u Poljskoj, a prati osamnaestogodišnju Annu koja se sprema da postane opatica u samostanu u kojem živi od djetinjstva jer je ostala siroče.

Anna sanaje da ima tetku, majčinu sestru Wandu, koju mora posjetiti prije nego što se zaredi. Zajedno dvije žene kreću na put upoznavanja jedna druge, kao i vlastite prošlosti.

Foto: FENA
Foto: FENA

Pawlikowski je naglasio da je riječ o dvije osobe potpuno različite. Jedna vjeruje u Boga, dok je druga bila komunistička tužiteljica poznata po osuđivanu svećenika i drugih osoba na smrt.

"Njihovi su temperamenti i ideje jako različite. Poslije rata komunisti dolaze na vlast u Poljskoj i Wanda dolazi u te strukture. Poslije izvjesnog vremena ona ima krv na rukama, ali vremenom će izgubiti svoju moć", kazao je on.

Podvlači da je ulogu Ide ostvarila Agata Kulesza koja je sa likom koji igra vrlo sličnog i jakog karaktera, te osoba koja prvo razmisli prije nego što progovori.

Podvukao je da je izabrao opciju crno-bijelog filma smatrajući da to pomaže napraviti apstraktnu realnost, kao i da je riječ o univerzalnoj priči ispričanoj kroz historijski kontekst.

Također je naglasio da se kroz prikaz karaktera ljudi i njihovog odnosa mnogo više može reći o istoriji nego kada se prepričavaju istorijski događaji.

Film "Ida" bit će prikazan i večeras u kinu Novi grad.

SFF