Gradnja na proljeće?
2

U oktobru tender za gradnju mosta kod Bosanske Gradiške

Klix.ba
Početkom oktobra bi konačno trebalo da bude raspisan tender za gradnju mosta kod Bosanske Gradiške između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U utorak ili srijedu trebalo bi da budu održane konsultacije koje prethode tenderu, a koje traju pet dana. Nakon spomenutog perioda slijedi raspisivanje tendera, potvrđeno je za Klix.ba iz ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Ukoliko tender prođe bez žalbi, početak gradnje se ne može očekivati prije 2019. godine.

Podsjećamo, početkom godine raspisivanje tendera je bilo predviđeno za august 2018. godine, a u hrvatskim medijima je nedavno naglašen problem potrošenog novca u slučaju "Pelješki most", zbog kojeg nije osigurano finansiranje mosta kod Bosanske Gradiške s hrvatske strane. Ipak, iz ministarstva kažu da to ne bi trebalo predstavljati problem, jer će Hrvatska navodno do proljeća imati osigurana sredstva preko Evropske banke za obnovu i razvoj.

Most kod Bosanske Gradiške za BiH će koštati 11,6 miliona eura. Prema projektu most će biti dugačak 426 metara, širok 22,6 metara i imat će četiri prometne trake od kojih će svaka biti široka 3,75 metara. Predviđeno vrijeme gradnje je tri godine.

S obzirom na to da bi u najoptimističnijem scenariju gradnja mosta mogla početi tek na proljeće 2019. godine, gotov most kod Bosanske Gradiške nećemo moći koristiti prije proljeća 2022. godine.

Most je ključna nova karika u cestovnoj vezi BiH i Hrvatske, a preko autoputa Doboj - Banja Luka, odnosno Banja Luka - Bosanska Gradiška.