|

U oktobru se bira izvođač radova prve dionice trase Prve transverzale u Sarajevu

U oktobru se bira izvođač radova prve dionice trase Prve transverzale u Sarajevu
61
M. N.
18.9.2019. u 18:45
74
komentara
61

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Direkcija za puteve KS od 07. do 11. oktobra raspisat će javni poziv za odabir izvođača radova na prvoj dionici trase Prve transverzale od Tehničke škole do Ulice Braće Begić. U pripremi je i elaborat o rušenju 28 objekata koji se nalaze na ovoj trasi.
Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale održao je danas drugi radni sastanak na kojem je razmatrao implementaciju aktivnosti na temelju usvojenih zaključaka, te je dogovorio nove aktivnosti u cilju intenziviranja projekta izgradnje ove saobraćajnice.

"Zbog upravnog spora koji je pokrenula firma "Penny plus", odluka Općine Centar kojom je proglašen javni interes za izgradnju Prve transverzale ne može biti implementirana. Zbog evidentnog javnog interesa, Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo uputilo je urgenciju Kantonalnom sudu da se navedeni predmet uzme u prioritetno rješavanje, a što je Sud i uvažio", saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Kako je izvijestio ministar saobraćaja Adnan Šteta, spreman je elaborat sa kompletnom metodologijom rušenja svih objekata na trasi ove saobraćajnice od Kranjčevićeve ulice do Ulice Braće Begić.

"Radi se o 28 objekata. Na bazi elaborata, Direkcija za puteve KS raspisat će krajem ove sedmice javni poziv za odabir izvođača radova za rušenje objekata na toj trasi. Rušit će se redoslijedom kako se budu rješavali imovinsko-pravni odnosi", rekao je ministar Šteta.

Najavio je i da će Direkcija za puteve KS od 07. do 11. oktobra raspisati javni poziv za odabir izvođača radova na prvoj dionici trase Prve transverzale od Tehničke škole do Ulice Braće Begić.

Također je istakao da je pripremljen operativni plan izmještanja depoa minibuskog saobraćaja iz Ulice Halida Kajtaza na lokalitet Alipašin Most, te da je već počelo čišćenje prostora depoa.

"Intenzivno se radi i na iznalaženju rješenja za objekte kolektivnog stanovanja u ulicama Tešanjska i Halida Kajtaza, kao i na drugim pokrenutim aktivnostima.
Općina Centar će u što skorijem roku provesti rješenja iz procesa harmonizacije u svom katastru, u cilju usaglašavanja podataka grunta i katastra, a koji su potrebni kako bi se mogli zaključiti notarski obrađeni ugovori između korisnika eksproprijacije i vlasnika nekretnina na trasi Prve transverzale", navedeno je između ostalog na današnjem sastanku.
Prijavi grešku


Komentari (74)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...