BiH
0

U njemačkoj ambasadi u Sarajevu počeo sastanak o reformi policije

FENA
U njemačkoj ambasadi u Sarajevu nešto iza 14.00 sati počeo je sastanak lidera bh. parlamentarnih stranaka o reformi policije.

Kako je ranije najavljeno, riječ je o neformalnim razgovorima koje je na zahtjev bh. političkih stranaka organizirao njemački ambasador u BiH Michael Schmunk.

Na sastanku su se okupili lideri Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, HDZ-a 1990., HDZBiH, PDP-a, SDS-a i SNSD-a. Pozvan je i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, ali se on na početku sastanka nije pojavio.

Lider SDA Sulejman Tihić je izjavio novinarima kako očekuje da će lideri stranaka dati saglasnost za Izvještaj Direkcije za reformu policije kao prvi korak u reformi policijskog sistema.

-Smatram da je to u datim odnosima jedino realno što danas možemo učiniti. Što se tiče SDA u ovoj reformi neće biti strukture entitetske i kantonalnih policija, ustvrdio je Tihić prije početka sastanka.

On je istaknuo kako posebno nakon presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore niko nema moralno pravo da istrajava na postojanju entitetske policije.

-Međunarodni sud pravde jasno je rekao da su Vojska i policija RS-a odgovorni za genocid i zločine. Da danas imamo Vojsku RS-a tražio bih da se i ona ukine, kazao je lider SDA.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je izjavio kako razumije važnost roka do kojeg treba postići dogovor o reformi policije.

-Razumijemo da je 15. mart važan datum za BiH i želimo da budemo dio rješenja, a ne problema, istaknuo je Dodik prije početka sastanka.

Od međunarodnih predstavnika, osim ambasadora Schmunka, sastanku prisustvuju i ambasadori SAD-a Douglas McElhaney, Velike Britanije Matthew Rycroft, te viši zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU apelirali su jučer na nove vlasti da ubrzaju reformu policije. Kašnjenje u postizanju dogovora i nakon sredine marta moglo bi dovesti do značajnog odgađanja potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.