BiH
0

U njemačkim gradovima se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U većini gradova Njemačke danas će biti organizirano podsjećanje na tužnu godišnjicu srebreničke tragedije zahvaljujući angažmanu mladih iz Bosne i Hercegovine u Minhenu.

U metroima i drugim prostorima javnog prijevoza širom Njemačke će tokom cijelog dana biti emitirane prikladne informacije o srebreničkoj golgoti u slici i riječi, u Augsburgu, Berlinu, Bielefeldu, Bochumu, Bonnu, Bremenu, Dortmundu, Dresdenu, Düsseldorfu, Essenu, Frankfurtu, Halleu, Hamburgu, Hannoveru, Kölnu, Münchenu, Nüenbergu i Stuttgarrtu.

Ovaj projekt realiziran je zahvaljujući dogovoru zajednice mladih iz BiH u Minhenu, posebno mladim Sarajlijama u Minhenu Ivani Delić i Edinu Tariću, s medijskom kompanijom Infosreen.

"Namjera organizatora je da građani, prije svega Njemačke, vide i znaju šta se dogodilo 11. jula 1995. godine u srcu Evrope, na pragu njihove zemlje koja i sama nije učinila ništa da se genocid ne dogodi", kaže za Fenu potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Haris Halilović.

Ističe kako će zahvaljujući ovom projektu, prikladne informacije o genocidu u Srebrenici moći vidjeti nekoliko miliona ljudi te će mnogi u Njemačkoj bar na trenutak moći razmisliti o zlu koje se desilo u BiH i Srebrenici.

"Moramo podsjećati cijeli svijet na tragediju koju smo preživjeli. Moramo pamtiti i željeti da se Srebrenica nikad, nigdje i nikome ne ponovi", naglašava Halilović.

Također, u centru Minhena će biti organizirana i tradicionalna mirna protestna povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.