Bolesnici i ljekari trpe vrućine
0

U nekim bolnicama u RS-u toplo kao u Sahari

FENA
Ranko Škrbić
Ranko Škrbić
U pojedinim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj još jedno vrelo ljeto pacijenti i medicinsko osoblje provode u uvjetima primjerenim tropskim krajevima, koje teško podnose i zdravi, a ne bolesni ljudi.

Klimatizacija, primjera radi, u banjalučkoj Hirurgiji, nije urađena, a zbog starosti objekta i potpuno dotrajale instalacije isključena je mogućnost upotrebe i drugih rashladnih uređaja.

Teški bolesnici prikovani za krevet osuđeni su da trpe nesnosne vrućine ljeti, ali i studen zimi.

Iako je takva situacija i drugim bolnicama, u Doboju i Kasindolu, prisutna već godinama, resorni ministar RS-a Ranko Škrbić ponovo tvrdi da će problem visoke temperature u bolnicama biti u potpunosti riješen kada bude završena rekonstrukcija planiranih objekata.

On je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci priznao da se pojedine zdravstvene ustanove, osim povećanog broja pacijenata i uvjeta u kojima se obavlja stručni rad i smještaj pacijenata, imaju i problem visoke temperature.

Pojedine zdravstvene ustanove su, navodi, adaptirane i rekonstruirane, kao što je bolnica u Bosanskoj Gradišci, ali je i dalje najteža situacija u Kliničkom centru Banja Luka, kao i bolnicama u Doboju i Kasindolu.

"Nažalost, radi se o nasljedstvu od nekoliko decenija i ti se problemi rješavaju korak po korak. Nisu samo pacijenti ti koji su ugroženi već i osoblje koje radi u nenormalnim uslovima. Svaki pacijent vidi svoj problem, a doktori i medicinsko osoblje koje radi u operacionim salama izloženi su još većim stresovima i problemima", ustvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Potvrdio je i da je razmatrano pitanje eventualnog uvođenja vanrednog stanja zbog visoke temperature u nekim zdravstvenim ustanovama te dodao da se svakodnevno prati situacija, ali nisu još stečeni uvjeti za tu mjeru.

"Mi smo malo čudan narod. Mi bismo iz zimskog perioda i jednog vanrednog stanja išli u ljetni period i drugo vanredno stanje. I druge zemlje imaju slične situacije, slična je problematika, posebno u zemljama juga, gdje to nikada nije vanredno stanje", ustvrdio je Ranko Škrbić.

Stanje u kojem se nalaze pacijenti i medicinsko osoblje na banjalučkoj hirurgiji nedavno je kritikovao i član Glavnog odbora i poslanik Srpske demoratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nenad Stevandić, direktno optuživši nadležne za odugovlačenje rekonstrukcije te zdravstvene ustanove.

"Odgovorno tvrdim, na osnovu svojih 17 godina rada u Kliničkom centru, da se stalno odgađanje gradnje i preseljenja banjalučke hirurgije dešava samo zato što se ne može postići dogovor o procentu provizije koji se vrti oko ove investicije", rekao je Stevandić.

Podsjetio je da ovakva situacija traje veći broj godina na veliku žalost, kako je dodao, Republike Srpske.

"Da je bilo pameti i morala prvo bi se završila hirurgija pa bi se tek onda ušlo u pregovore sa stranim partnerima. Kada je strani partner iz internacionalnog dijaliza centra ili centra za radioterapiju ušao u posao, moglo se za godinu dana sve završiti, a tamo gdje je državni resurs, gdje se naviše ljudi liječi i umire u lošim uslovima, to mora da čeka dok političari ne smisle ko će gdje da se "ugradi" i u koji projekat. To je najveća sramota Republike Srpske", konstatovao je Stevandić.