BiH
8

U nedjelju u BiH izbori, parlamentarci od ponedjeljka na godišnjem odmoru

Anadolija
Zastupnici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine od ponedjeljka, 13. oktobra, dan nakon općih izbora koji će se održati u Bosni i Hercegovini odlaze na drugi dio godišnjeg odmora koji će trajati dvije sedmice, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Zvonko Jurišić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

No, uprkos općim izborima i godišnjem odmoru za oktobar, ali i najmanje dio novembra odlazećim parlamentarcima bit će isplaćena plaća i paušal.

"Parlamentarci koji koriste prava iz radnog odnosa imaju pravo na plaće i naknade i to ne ovisi od od toga ima li sjednice ili ne. U slučaju neprilika ili potrebe do objavljivanja konačnih rezultata općih izbora sazvao ovaj saziv Parlamentarne skupštine BiH, a nakon toga novi, odnosno oni koji budu izabrani na izborima", naglasio je Jurišić. 

Posljednja sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana je 25. septembra, a Doma naroda 10. septembra. 

Inače, Centralna izborna komisija BiH konačne rezultate općih izbora u Bosni i Hercegovini objavit će najkasnije do 11. novembra, s obzirom da zakonski rok nalaže da se to učini u roku od 30 dana od njihovog održavanja. Opći izbori se održavaju u nedjelju, 12. oktobra.