Regija
0

Hrvatski zastupnici najduže na odmoru, u Srbiji možda neće ni ići

Anadolija
U parlamentima i skupštinama država u regionu Zapadnog Balkana august je mjesec kolektivnih godišnjih odmora, osim najvjerovatnije u Srbiji gdje bi zasjedanja Narodne Skupštine moglo biti i u narednim danima.

Analiza Anadolu Agency (AA) pokazuje da su prvi na godišnji odmor otišli zastupnici u saboru Republike Hrvatske, 15. jula, koji će ujedno i najduže pauzirati: dva mjeseca. 

U Crnoj Gori, Skupština, kao i Sobranje u Makedoniji su zvanično na godišnjem odmoru od 1. do 31. augusta, dok su zastupnici i delegati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na odmoru zvanično tri sedmice, od 4. do 25. augusta, ali će prvu sjednicu nakon pauziranja imati tek u prvoj sedmici septembra. 

Kolegij Skupština Srbije nije donio nikakvu odluku o odlasku poslanika na kolektivni godišnji odmor. 

Na Kosovu Skupština ne radi već četiri mjeseca nakon što je raspuštena, a nakon izbora održanih još 8. juna novi kosovski saziv tog zakonodavnog tijela nije uspostavljen.    

August, mjesec kolektivnog odmora

Hrvatski saborski zastupnici i ovoga će ljeta iskoristiti Ustavom propisano vrijeme za odmor koje u ljetnom periodu traje puna dva mjeseca, do početka jesenskog zasjedanja.

Ljetna stanka u redovnom zasjedanju Hrvatskoga sabora, na temelju Ustava Republike Hrvatske, traje od 15. jula do 15. septembra. Saborske sjednice u zgradi na Markovom trgu u tom periodu se ne održavaju, ali pojedine bitne funkcije Hrvatskog parlamenta nisu prekinute.

Uprkos pauzi koja vrijedi za sve saborske zastupnike i zastupnice, službene aktivnosti predsjednika Sabora Josipa Leke i potpredsjednika Sabora Željka Reinera nisu obustavljene. Oni i dalje aktivno primaju u posjete razne dužnosnike i izaslanstva te sudjeluju u protokolima.

Saborski zastupnici, iako su na odmoru, također, su i dalje aktivni, ali u manjem opsegu i prema potrebama određenih kabineta. Zastupnici sudjeluju u državnim protokolima, na obilježavanjima važnijih događanja ili na proslavama, primaju telefonske pozive i pripremaju se za nastavak saborskog zasjedanja.

Godišnji odmor za parlamentarce u Makedoniji nastupio 1. augusta, da će Sobranje prema ustaljenim pravilima ponovno biti otvoreno 31. augusta. 

Naime, godišnji odmor za parlamentarce u Makedoniji prema pravilniku je predviđen u periodu između 1. i 31. augusta, s tim što predsjednik Sobranja, ukoliko smatra da za to ima potrebe, ima pravo sazvati sjednicu i u toku odmora. 

Makedonski parlamentarci, kojih trenutno ima 123, na odmoru su već peti dan. Prema najavama očekuje se da bi sjednica Sobranja Makedonije ipak, mogla biti održana 25. augusta. 

I poslanici u Skupštini Crne Gore na kolektivni godišnji odmor otišli su 1. augusta, a na posao se vraćaju 31. augusta. Parlamentarci u Albaniji započeli su sa odmorom, a prva sjednica očekuje se početkom septembra.

Zastupnici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nalaze se od ponedjeljka, 4. augusta na kolektivnom godišnjem odmoru. Kolektivni godišnji odmor za bh. parlamentarce, njih 57 trajat će tri sedmice, tako da se na posao vraćaju u ponedjeljak 25. augusta. 

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ranije je bila planirana za 28. august, ali je pomjerena za sedam dana. Učinenjo je to zbog pravoslavne Velike Gospojine koja se obilježava 28. augusta, pa će tako sjednica Predstavničkog doma biti održana tek 4. septembra.

U prvoj sedmici nakon kolektivnih godišnjih odmora održat će se samo sjednice parlamentarnih komisija s ciljem pripreme materijala za sjednicu Predstavničkog doma. U septembru se planira održavanje još jedne sjednice, do 15. što će biti ujedno i posljednje zasjedanje u ovom mandatu. Naime, opći izbori u BiH se održavaju 12. oktobra, a dan kasnije 13. bh. parlamentarci će početi da koriste drugi dio godišnjeg odmora. 

Od 4. augusta na kolektivnom godišnjem odmoru dvije sedmice je i predsjedavajući, odnosno većina članova Vijeća ministara BiH kao i državnih službenika.

Kosovo bez zakonodavne vlasti

Skupština Kosova ne radi već četvrti mjesec, pošto nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, održanih 8. juna, još uvijek nisu konstituisane nove institucije.

Skupština je najprije raspuštena mjesec dana prije izbora, a potom se i na službene rezultate izbora čekalo gotovo punih mjesec dana. Nakon verifikacije izbornih rezultata 4. jula, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je konstitutivnu sjednicu zakazala za 17. jul.

Međutim, iako su tog dana poslanici položili zakletvu i sa 65 glasova izabrali Isu Mustafu za predsjednika Skupštine, kao kandidata postizborne koalicije LDK- AAK - Nisma, najviša kosovska institucija i dalje ne radi.

Demokratska partija Kosova, Hashima Thacija, koja je sa svojom predizbornom koalicijom bila pobjednik izbora, ali sa oko 30 posto glasova, osporila je izbor Mustafe i već sutradan, 18. jula, zatražila mišljenje Ustavnog suda u vezi ustavnosti izbora novog predsjednika Skupštine.

Ustavni sud Kosova je 23. jula odlučio da privremeno suspenduje odluku o izboru Ise Mustafe za predsjednika Skupštine Kosova. Prema toj odluci i Skupština treba da se suzdrži od bilo kakvih radnji do konačne odluke Suda. Navedeno je i da konačna odluka Suda mora biti donesena najkasnije do 18. septembra 2014. godine, odnosno najkasnije 60 dana od podnošenja zahtjeva.

Tako su zbog političke krize kosovski parlamentarci na prinudnom odmoru. Kako se može zaključiti na osnovu socijalnih mreža mnogi su na odmoru van zemlje, uglavnom u Albaniji. Inače, kosovski parlamentarci su obično tokom avgusta imali ljetnu pauzu u svom radu.

Jedini koji su august započeli radno bili su poslanici Narodne skupštine Srbije. Oni su imali sednicu i u ponedjeljak, 4. augusta, a kako je najavljeno iz skupštinskih službi zasjedanja bi se mogla nastaviti i u toku ovog mjeseca. 

Naime, Kolegijum Narodne skupštine Srbije nije obznanio nikakvu zvaničnu odluku o tome da će narodni poslanici koristiti kolektivni godišnji odmor.