BiH
31

U nedjelju kolektivna dženaza žrtvama pronađenim u Tomašici

Klix.ba
U nedjelju, 20. 07. 2014. godine, klanjat će se kolektivna dženaza šehidima Prijedora i Kozarca, među kojima je najviše onih koji su ubijeni 1992. godine i čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u masovnoj grobnici Tomašica.

Dženaza šehidima će se obaviti na nogometnom igralištu u Kozarcu sa početkom u 9:30 sati.

Za sve koji žele prisustvati preuzimanju šehidskih tabuta u Šejkovači i njihovom praćenju do Kozarca informacija da će kolona iz Sanskog Mosta krenuti u subotu u 13:30 sati.

Pored tabuta šehida koji će biti poredani na nogometnom igralištu u Kozarcu, a pretpostavlja se da će ih biti između 250 i 300, planirano je klanjanje zajedničkog Teravih namaza na otvorenom, u subotu 19.07.2014. godine, ako nam to budu dozvoljavali vremenski uslovi. Većina će uz vjerski program, najvjerovatnije ostati i do sehura, saopćeno je.

Oni koji će na šehidsku dženazu doći iz pravca Prijedora, moći će kod benzinske pumpe Mešići skrenuti lijevo na staru cestu i tu, po instrukcijama redara i policije, formirati kolone koje će se vratiti ka šehidskim mezarjima na području Prijedora.

Kolona će se moći formirati i na staroj cesti od Kamičana do Kozarca. Pored navedenih lokacija parking će biti pripremljen i kod fabrike obuće ”Nova Ivančica”. Parking za zvanice će biti obezbijeđen u krugu kozaračke pilane.

Sve one koji će doći iz Kozarca i okolnih mjesta mole se da, ako su u mogućnosti, na dženazu idu pješice ili da ako iz nužde dolaze autima parkiraju u Kamičanima, jer će se svi šehidski tabuti, nakon obavljene dženaze na igralištu, voziti do šehidskog mezarja u Kamičanima.