BiH
0

U nedjelju 6. Giro di Sarajevo, glavni grad uskoro dobija parking za bicikle

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je 6. biciklistički događaj Giro di Sarajevo, koji će se održati u nedjelju, a saopćeno je i da će glavni grad BiH uskoro dobiti prvi parking za bicikle, koji će biti napravljen kod BBI Centra.

"Šesti po redu biciklistički događaj će biti organizovan u nedjelju 1. septembra sa početkom u 17 sati. Ruta je ista kao i prethodnih godina. Okupljanje učesnika je na platou OŠ Skender Kulenović na Dobrinji od 14 sati, gdje će biti obavljena njihova registracija. Nakon toga, učesnici će u 17 sati krenuti i voziti se glavnom saobraćajnicom sve do Vijećnice i potom nazad do Vilsonovog šetališta. Za sve učesnike je obezbijeđena voda i okrijepljenje na cilju, a svi će imati mogućnost da osvoje vrijedne poklone, renomirana bicikla i kacige, koje poklanja sponzor događaja Coca Cola. Policijska i medicinska pratnja je već obezbijeđena, neće biti prekomjernog usporavanja kolone, a za disciplinu na ruti će se pobrinuti ekipa od 100 volontera. Nakon što učesnici stignu do bine na Vilsonovom šetalištu, uslijedit će zabava i podjela poklona", izjavila je Branka Turkić, glasnogovornica Giro di Sarajevo.

Dodala je da će u periodu od 17 do 19 sati u pojedinim ulicama privremeno saobraćaj biti obustavljen zbog sigurnog prolaska učesnika Gira. Na prošlogodišnjem događaju je učestvovalo 2.000 biciklista, a ove godine se očekuje veći broj.

Nakon najave biciklističkog događaja, novinarima se obratio inžinjer Damir Margeta, koji je najavio realizaciju projekta parkinga za bicikle, koji će biti napravljen kod BBI Centra u Sarajevo za 20 do 30 dana. Projekt će se realizovati u saradnji Udruženja građana Giro di Sarajevo i Općine Centar.

"Aktivizam nije dovoljan da Sarajevo učinimo 'bike friendly' gradom, nego nam za to trebaju projekti, staze, trake i parkinzi. Ja sam napravio projekt prvog profesionalno urađenog parkirališta za bicikle, koji će biti napravljen kod BBI Centra u Sarajevu. Nedostatak parkinga u Sarajevu je osnovna prepreka upotrebe bicikala kao prevoznog sredstva. Biciklisti često improvizuju zbog toga, a posljedice su neprimjereno parkiranje bicikala i njihova krađa. Prvi korak je biciklistički parking kod BBI-a, koji podrazumjeva obrnute 'U stalke', od kojih svaki može prihvatiti dva bicikla. Ovo je stalak druge kategorije, koji osigurava bicikl na nekoliko tačaka, što sprečava njegovu krađu. Osim toga, prostor na kojem će parking biti napravljen pod stalnim je video nadzorom. Projekat će biti realizovan za 20 do 30 dana, a parking će moći primiti 20 bicikala", izjavio je Marketa.