BiH
0

U nazivu Federalnog ministarstva sporta i kulture od sada i riječ "mladih"

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, koji je utvrdila Vlada FBiH.

Zbog obaveze proistekle iz Zakona o mladima, nadležnost Federalnog ministarstva kulture i sporta je proširena, te je u ovom zakonu predloženo da se ono naziva Federalno ministarstvo kulture, sporta i mladih.

Federalni zavod za metrologiju briše se iz sastava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i pozicionira se u sklopu samostalnih upravnih organizacija.

U sklopu Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija više nije Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autoputeva.

Predstavnički dom odobrio je danas i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada FBiH po hitnom postupku.

Zakonskim izmjenama decidno se propisuju osiguranje finansijskih sredstava, odnosno izdvajanja za opremanje vatrogasnih brigada pri čemu bi federalni nivo bio obavezan da izdvaja 0,1 posto budžeta, a niži nivoi (opštine, kantoni) 0,5 posto.

Predstavnički dom je usvojio i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se opštinama daje pravo i na osnivanje bolnica, uz neke druge ustanove zdravstvene zaštite.