BiH
18

U nastavku suđenja Goranu Zubcu svjedočili službenici DKPT BiH

FENA
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Svedočenjima petorice djelatnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Goranu Zubcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), optuženom za nesavjestan rad u službi, a u vezi s protestima u Sarajevu 7. februara kada se, prema tužbenim navodima, oglušio o poziv da angažira SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH.

Iskazi svjedoka Ermina Kadrića, Jasmina Bajrovića i Ediba Numanovića odnose se na okolnosti i dinamiku u vezi sa slanjem depeše kojom je zatražena pomoć SIPA-e, dok su svedočenja Miroslava Škobe i Mladena Bjelakovića fokusirana na angažiranje policijskih službenika DKPTBiH-a na vanjskoj zaštiti zgrade Predsjedništva BiH.

Svjedok Ermin Kadrić, policijski službenik DKPT-a koji radi na kriptozaštiti, opisao je način na koji je sačinjena i poslana spomenuta depeša, odnosno komunikaciju između DKPT-a i SIPA-e u vezi s tim

Naveo je da je depeša koju je poslao nosila oznaku VU (Very Urgent) te da je odgovor koji je uslijedio bio realiziran telefonskim putem, a glasio je - da SIPA-ina jedinica neće biti angažirana.

Svjedok Jasmin Bajrović, policijski službenik DKPT-a, također, je opisao korake koji prate slanje primanje i kriptozaštitu (šifriranje) depeša, navodeći da su one sačinjene u elektronskoj formi, te da postoji program putem kojeg se vrši njihovo šifriranje.

Ovaj je svjedok, prema vlastitom iskazu, evidentirao depešu, na način kako je to procedurama predviđeno.

Svjedok Edib Numanović, šef operativne dežure u DKPT-ovom sektoru, ispričao je da je on osobno, a nakon telefonskog razgovora s tadašnjim direktorom DKPT-a Himzom Selimovićem i dobivenih uputa sačinio ranije opisanu depešu.

On je detaljno opisao način na koji je ostvario kontakte s nadređenima i drugim policijskim agencijama, kao i dinamiku djelovanja u sklopu DKPT-a u skladu s planom vanrednog osiguranja, budući da su "kritičnog dana" imali informaciju da bi protesti mogli biti prošireni i na lokalitet gdje su smještene institucije BiH

Svjedoci - Miroslav Škobo, pomoćnik komandira jedinice DKPT-a za osiguranje VIP (Very Important Persons-veoma važnih ličnosti) i Mladen Bjelaković, pomoćnik komandira jedinice za osiguranje DKP-a (diplomatsko-konzularnih predstavništava), opisali su način organiziranja i slanja ljudstva DKPT-a na ispomoć kolegama, nakon što su protesti od 7. februara eskalirali i poprimili rušilački karakter.

Oni su pojasnili kako su iz baze objekta DKPT-a u Nedžarićima stigli pred zgradu Predsjedništva BiH da bi asistirali kolegama koji su ranije angažirani na tom lokalitetu.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 14. novembar, kada bi trebalo uslijediti ispitivanje još pet svjedoka optužbe.