BiH
16

Tužilac-svjedok na suđenju Zubcu: SIPA je bila dužna da zaštiti Predsjedništvo BiH

Piše: N. J.
Goran Zubac
Goran Zubac
U Sudu BiH je danas nastavljeno suđenje direktoru SIPA-e Goranu Zubcu, koji se tereti za nesavjesno obavljanje dužnosti, odnosno da se tokom protesta 7. februara u Sarajevu oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio da angažuje specijalnu jedinicu SIPA-e.

Tužilac Miroslav Marković i advokat Dragiša Jokić ispitali su pet svjedoka Tužilaštva.

Najprije je svjedočio državni tužilac Dubravko Čampara, koji je istakao da se direktor SIPA-e Zubac, kao ni iko drugi u SIPA-i nije javljao na telefon ljudima iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kako na dan protesta, tako ni dan poslije kada je trebalo obaviti uviđaj u zgradi Predsjedništva BiH.

On je također istakao da je u masi demonstranata uhapšeno desetak ljudi, od kojih su dvije osobe kasnije optužene za terorizam zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH.

Kako su prepoznati teroristi

Na upit advokata da pojasni kako su baš dvije osobe optužili za terorizam u masi demonstranata, tužilac je odgovorio:

"To je na osnovu toga što je usred demonstracija pred zgradu Predsjedništva svojim vozilom došao vlasnik jednog motela u Sarajevu i nekolicini demonstranata dao molotovljeve koktele i rekao: 'Pali, naredio Maršal tako'. Tako smo ih prepoznali kao teroriste".

Upitan šta je on lično, kao državni tužilac poduzeo, i da li je zvao SIPA-u kada je vidio šta se dešava i da su demonstracije prerasle u nasilje, Čampara je rekao da je SIPA ta koja je morala biti prisutna tamo i obavijestiti Tužilaštvo o onome što se događa.

Svjedočio je i državni tužilac Saša Sarajlić koji je 7. 2. ove godine bio dežurni, a u popodnevnim satima je krenuo u Zenicu, gdje živi. On je naveo kako je uz konsultacije sa pretpostavljenim tužiteljima odlučeno da on ostane kući i ne dolazi u Sarajevo, jer nije bilo uvjeta za izlazak na uviđaj. On je naveo kako je zvao direktora Zubca u vezi sa ovom situacijom, ali nije siguran da li 7. 2. ili dan kasnije. On mu se nije javio na telefon, baš kao ni direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

"SIPA je bila dužna intervenisati jer je njena uloga da štiti državu BiH i ima obučenu jedinicu za to", konstatovao je Sarajlić. On je naveo i kako je tokom protesta bila "vruća linija" na relaciji tužioci - Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Svjedok Mirsad Vilić, koji sada obnaša funkciju direktora Direkcije, u vrijeme nereda bio je na poziciji komandira specijalne jedinice SIPA-e.

Zubac odbio poslati pomoć

Prema njegovim riječima, 7. 2. njegovi specijalci su bili u pripravnosti i čekali su odobrenje direktora Zubca da intervenišu pred Predsjedništvom BiH. No, intervencije nije bilo, a u 16:50 sati toga dana je iz kabineta direktora SIPA-e obaviješten da njegovi ljudi mogu ići kući, ali da i dalje budu u pripravnosti.

Vilić je tokom svjedočenja također naveo kako su njegovi specijalci bili obučeni za djelovanje u kriznim situacijama, ali ne i za intervencije u slučajevima narušavanja javnog reda i mira.

"Ja sam morao slušati direktora i čekao sam njegov nalog", rekao je Vilić, dodajući kako je obaviješten da ni Sud BiH ni Tužilaštvo BiH nisu uputili zahtjev za intervencijom specijalne jedinice SIPA-e.

Potom je svjedoka sudija Mirsad Strika upitao da li se ti zahtjevi, inače, upućuju samo u slučajevima kada su postupci u toku i kada nekoga, naprimjer, treba privesti, na što je on odgovorio potvrdno.

Bivši direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović je na Sudu posvjedočio kako mu je direktor Zubac, nakon što su iz Direkcije tražili pomoć SIPA-e u zaštiti zgrade Predsjedništva, telefonskim putem 7. 2. saopćio kako SIPA nije nadležna i da on zato neće slati specijalnu jedinicu pred Predsjedništvo.

"Ja sam nakon ovih događaja podnio ostavku upravo jer sam na taj način želio inicirati da se isprave nedorečenosti u zakonu kojima je propisano djelovanje policijskih agencija u kriznim situacijama. Također, tri godine sam bezuspješno pokušavao isposlovati potpisivanje sporazuma među policijskim agencijama kojima bi se utvrdila pitanja nadležnosti i djelovanja u ovakvim situacijama", naveo je Selimović.

On je dodao da je 7. 2. u večernjim satima kontaktirao sa državnom tužiteljicom Dianom Kajmaković, koja se interesovala o broju povrijeđenih policajaca, dok je u jutarnjim satima 8. februara kontaktirao sa tužiteljem Čamparom.

Direktor FUP-a naredio intervenciju

Ispitan je i svjedok Josip Petrić, koji je komandir specijalne jedinice Federalne uprave policije. On je potvrdio da je 7. 2. u 16:25 sati dobio naredbu direktora FUP-a Dragana Lukača da njegova jedinica djeluje i zaštiti zgradu Predsjedništva.

"Imali smo problema da dođemo do mjesta događaja, ali smo za nešto manje od sat poslije naredbe bili tu. Djelovali smo efikasno i brzo, te potisnuli demonstrante koji su se razbježali u dva smjera. Kad smo stigli, zgrada Predsjedništva je već gorjela, a jedan broj demonstranata je bio upao u zgradu", ispričao je Petrić.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. oktobra, a među svjedocima će biti bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.