BiH
0

U nastavku istrage poslovanja GRAS-a prijavljeno 46 osoba

FENA
Službenici Federalne uprave policije, radeći na istrazi o poslovanju KJKP »Gras« Sarajevo, dostavili su u srijedu Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo izvješće protiv 46 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela porezne utaje i pranje novca te kazneno djelo pomaganje.

Prema saopćenju iz FUP-a, postoji osnov sumnje da su J. J. (1977.) i B.P. (1950.), uposlenici KJKP-a »Gras« Sarajevo, na neutvrđeni način stekli novčana sredstva u iznosu većem od 750.000 KM koja nisu prijavili kao dobit. Time su izbjegli plaćanje poreznih obveza. Nadalje, oni su od tog novca u toku 2006.putem brokerske kuće iz Sarajeva kupili dionice d.d. »Unioninvest-izgradnja objekata« Sarajevo i sklopili ugovore o darivanju dionica s još 43 bivša radnika istog dioničkog društva, a sve zbog stjecanja vlasništva nad d.d. »Unioninvest-izgradnja objekata« Sarajevo.

Ti ugovori su, a za što su bivšim radnicima isplatili određena sredstva, zaključeni kao darovni kako bi se prikrili stvarni poslovi kupoprodaje, odnosno kako bi se prikrili nezakonito stečeni prihodi.

Tužiteljstvu je prijavljen i H.Z. (1956.) zbog postojanja osnova sumnje da je kao odgovorna osoba d.d. »Unioninvest-izgradnja objekata« Sarajevo svojim savjetima i uputama pomagao prvoprijavljenom i drugoprijavljenom da bi postali dioničari, zatim davao informacije o dionicama koje se nalaze kod bivših radnika te istima pomagao prikriti nezakonito stečene prihode na način da je našao osobu izvan BiH na koju je, putem potpisane punomoći, trebalo prenijeti dionice.

Također, Tužiteljstvu su prijavljene i 43 osobe koje su potpisale ugovor o darivanju dionica te na taj način pomogle dvojici prvoprijavljenih da izvrše prikrivanje nezakonito stečenih prihoda.

Službenici Federalne uprave policije nastavljaju istragu o poslovanju KJKP »Gras« Sarajevo.