|

U Narodnom pozorištu u Sarajevu upriličen svečani Božićni koncert

U Narodnom pozorištu u Sarajevu upriličen svečani Božićni koncert
70
F
FENA
13.12.2014. u 20:57
115
komentara
70

dijeljenja
1/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
2/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
3/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
4/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
5/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
6/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
7/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
8/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
9/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
10/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
11/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
12/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
13/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
14/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
15/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
16/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
17/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
18/18 Foto: Haris Begić/Klix.ba
Tradicionalni Napretkov svečani Božićni koncert upriličen je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.
Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" organiziralo je koncert u saradnji s Ambasadom Republike Italije u BiH i Narodnim pozorištem u Sarajevu.

Na koncertu su nastupili orkestar Sarajevske filharmonije, jedan od najboljih talijanskih horova Coro Polifonico Cremonese te solistice Federica Zanello i Claudia Galanti uz dirigiranje maestra Federicoa Mantovania koji je ujedno i voditelj hora.

Kako su iz Napretka kazali Božićni koncert postao je jedan od najljepših i najznačajnijih kulturnih događaja ne samo u Sarajevu nego i šire te su naglasili da događajima pred Božić žele graditi nove mostove među narodima i državama.

Članovi Coro Polifonico Cremonese upoznali su prije početka koncerta novinare o svom radu istaknuvši da je hor osnovan 1968. godine s ciljem proučavanja i širenja sakralne polifonije, posebno renesanse i baroka.

Ocijenili su da im je izuzetna čast što su putem Napretkovog koncerta doprinijeli ostvarivanju saradnje na kulturnom planu između BiH i Italije.

Predsjednik "Napretka" Franjo Topić kazao je novinarima prije početka koncerta da hor dolazi iz grada violina Cremona, a te violine se prave uglavnom od javora iz Bosne i Hercegovine.

"Ove godine je specifično to što se koncert održava u čast 20 godina kardinalske službe nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića. Također, mnoge podružnice Napretka posvetile su svoje programe djeci posebno onoj koja pate u BiH i svijetu", istaknuo je Topić.

Na koncu godine ocijenio je da je Napredak i ove godine radio dobro i da je tokom godine priredio između 350 do 400 manifestacija te je na kraju čestitao Božić i Novu godinu.

Kardinal Puljić je kazao da se Božić uvijek događa s pripravom te da je i ovaj koncert na svoj način priprava da se doživi Božić, a jedna od tih priprava je i umjetnost, kultura i duhovna muzika. Izrazio je nadu da će svi ovaj koncert doživjeti kao pripravu da što bolje dožive Božić.

Muzičari su u Sarajevu, uz pratnju Simfonijskog orkestra Sarajevske filharmonije, izveli sakralne i božićne kompozicije.

Kao i svake godine, prihod od koncerata namijenjen je Napretkovu fondu za stipendiranje "Ivo Andrić - Vladimir Prelog".

Koncertu su prisustvovali brojni dužnosnici iz političkog, vjerskog i kulturnog života BiH te predstavnici diplomatskog kora u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (115)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...