Edin Ramić
0

"U MUP-u RS 90 posto Srba, svega oko sedam posto Bošnjaka"

FENA
Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka (Foto: SRNA)
Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka (Foto: SRNA)
Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić saopćio je danas da je u sadašnjoj stukturi MUP-a RS-a sa statusom ovlaštenih osoba uposleno 90,4 posto predstavnika srpskog naroda, dok je svega 7,9 posto Bošnjaka, 1,09 posto Hrvata i ostalih 0,5 posto.

Tu se, napomenuo je, ne računaju službenici koji nemaju status ovlaštenih osoba u entitetskoj policiji.

Obrazlažujući zašto je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o policijskim službenicima RS-a, Ramić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je jasno da ne postoji spremnost da se primjeni ustavna kategorija o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u MUP-u RS-a.

"Postoje jasni ustavni principi koje trebaju razraditi entitetski zakoni i ovo je jedan od tih zakona. Međutim, očigledno je da ne postoji spremnost da se to uradi i ja se nadam da će Ustavni sud RS-a konačno propisati načine na koje je to moguće postići u praksi“, rekao je Ramić.

Obrazlažujući i zašto je bošnjački klub stavio veto i na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o RTRS-u, on je kazao da te izmjene narušavaju sistem javnog emitiranja i uspostavu koorporacije, te uvode političku kontrolu nad tim sistemom u RS-u.