Podaci Kriznog štaba
68

U Mostaru zaražena tri ljekara i tri medicinske sestre

G. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar gdje se liječe pacijenti iz čitave Hercegovine situacija se usložnila za vikend, jer su s Odjela ortopedije zaražena tri ljekara i tri medicinske sestre.

Ove informacije kazane su danas na konferenciji za mediji Štaba Civilne zaštite i vlade HNK.

Nakon novih slučajeva zaraze u mostarskoj bolnici provodi se analiza kontakata zbog čega će tokom dana biti određena izolacija za još desetak medicinskih radnika, kazano je iznoseći podatke koje je dostavio epidemiolog iz SKB Mostar Nermin Avdić.

Kako je naglašeno u SKB Mostar do kraja mjeseca marta 36 djelatnika bolnice bilo u samoizolaciji od čega su 2 pozitivna, ali bez hospitalizacije. Od početka aprila je 31 radnik u izolaciji od čega je 11 pozitivnih i s različitih odjela i jedan hospitaliziran, te se uglavnom radi o obiteljskim kontaktima. Osim u SKB Mostar smanjen je broj produktivnih medicinskih radnika u domovima zdravlja Čitluk i Čapljina gdje su dvije odnosno četiri osobe poslane u izolaciju zbog bliskih kontakata.

Tokom protekla 24 sata u SKB Mostar testirano je 118 uzoraka,a pozitivno ih je 9 s prostora HNK , od toga u Čitluku 8 u Mostaru 1 slučaj. U izolacijskom bloku je 27 bolesnika od toga 10 u respiratorskom centru i 17 u izolacijsko bloku 2, od toga ih je 9 na respiratoru i 10 na terapiji uz potporu kisikom .

Specijalist infektologije na klinici na infektirane bolesti u SKB Mostar je kazao kako je trenutno u mostarskoj COVID bolnici jedne osobe skinuta s respiratora što je utjeha i pokazatelj da će se koronavirus povjediti iako se borba s ovom zarazom ponekada čini bezizlazna.

"U Covid bolnici blok 2 gdje su srednje teški pacijenti izmještena je pacijentica 1965 godište koja je zaprimljena u bolnici 30.3 ove godine i bila na respiratoru, zahvaljujući kolegama koji vode respiratorski centar je izmještena na naš blok i osjeća se dobro te trenutno je uz blažu potporu kisika i nadamo se njezinom skorom oporavku. Ova vijest pruža utjehu da ćemo ovu bolest pobijediti iako nam se nekada čini da smo u neizlaznoj situaciji", kazao je Skočibušić.

Veliki broj uzoraka kako ističe dolazi iz čitave Hercegovine u Mostar i pokazuju relevantne podatke koji pomažu u suzbijanju šurenje daljnje bolesti po brojnim mjestima u Hercegovini.

Zahvalio se svim medicinskim radnicima, a osobiti liječnicima Doma zdravlja koji na terenu pomažu svima onima koji osjete simptome i traže njihovu pomoć.

U Hercegovačko–neretvanskom kantonu su Neum, Stolac, Rama i Ravno bez pozitivnih slučajeva na koronavirus. Na pitanje kako te općine zaštiti, kazano je da Vlada HNK provodi restriktivne mjere, među kojima je i zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta kako bi se te pošteđene općine zaštitile od koronavirusa.