Evakuirano nekoliko porodica
0

U Mostaru vodostaj Neretve 1180 centimetara

FENA
Foto: Radio-televizija Mostar
Foto: Radio-televizija Mostar
Zbog povećanja vodostaja Neretve tokom protekle noći u mostarskom naselju Južni logor (Kožara) preventivno su evakuirane dvije porodice s ukupno osam članova, doznaje se iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tokom noći povećan je protok vode na Hidroelektrani Mostar, tako da je vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most u Mostaru jutros iznosio 1180 centimetara, što znači da je u odnosu na prethodno mjerenje, sinoć u 23 sata i 30 minuta, zabilježeno povećanje za 12 centimetara.

U protekla 24 sati, prema informacijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na području Mostara pao je 31 litar kiše po metru kvadratnom, a danas se na području Hercegovine očekuje kiša umjerenog intenziteta.

Mostarski vatrogasci u protekla 24 sata imali su četiri intervencije, a radi se o ispumpavanju vode i pomaganju pri evakuaciji stanovništva.

Na području općine Čapljina u posljednja 24 sata registriran je porast vodostaja na rijeci Krupi za 33 centimetra. Zbog podzemnih voda u Gabela polju ugroženo je stotinjak kuća, a u nekima od njih voda je već prodrla u podrume.

Povećan je i vodostaj rijeke Trebižat koja se prelijeva preko nasipa, ali za sada voda ne ugrožava stambene objekte.

Na području općine Stolac tokom noći vodostaji rijeka i jezera su povećani, ali za sada ne prijeti opasnost od izlijevanja.

Na cestovnom pravcu Stolac-Berkovići voda na kolniku jutros je iznosila oko 30 centimetara zbog čega je došlo do otežanog prometa vozila.

Na području općine Ravno, stanovnici te općine te sela u neumskom zaleđu ostali su bez električne energije.

Razina vode na Popovom polju u neprestanom je porastu, srećom, za sada nisu ugroženi privredni i stambeni objekti.

Promet je i dalje zatvoren na dionici R-426 Hutovo-Ravno u mjestu Rutak te prometnici Ravno-Trnovica.