Mostar
0

Neretva se izlila u Starom gradu

SRNA
Mostar (Foto: RTM.ba)
Mostar (Foto: RTM.ba)
Rijeka Neretva izlila se zbog kiše koja već danima neprestano pada u nekim dijelovima u Starom gradu u Mostaru, kao i u naseljima Biletić polje, Krućevići i Šurmanci u opštini Čapljina, rečeno je Srni u Operativnom centru mostarske Civilne zaštite.

Trenutno je poplavljena saobraćajnica na desnoj obali Neretve između ovih naselja i Žitomislića, tako da je saobraćaj onemogućen. Saobraćaj je je onemogućen i prema naselju Maloševići, južno od Mostara, zbog prelijevanja vode preko mosta na Bunskim kanalima.

Zbog kiše je povećan i vodostaj rijeka Krupe i Trebišnjice koje su ozbiljno zaprijetile plavljenjem sela u opštinama Čapljina i Neum, zbog čega je u Čapljini je proglašen visok stepen opasnosti od poplava. 
 
Iz Operativnog centra mostarske Civilne zaštite upozoravaju građane, čije se kuće nalaze uz Neretvu, da obrate posebnu pažnju na rast vodostaja rijeke i eventualno preduzmu potrebne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlijevanja rijeke.

Vodostaj Neretve juče je za samo nekoliko sati porastao za 98 centimetara.

Popovo polje postepeno se pretvara u jezero koje pokriva prostor od Hutovog blata do Ravnog, što znači da bi uskoro blizu 2.500 hektara obradive zemlje moglo  biti pod vodom.

Srećko Matić iz Parka prirode "Hutovo blato" strahuje da bi se mogla ponoviti prošla godina kada je nakon plavljenja Popovog polja bilo blokirano nekoliko naselja.
"Voda se popela na svega 20 centimetara od kritične tačke nasipa koji sprečava plavljenje oko 1 000 domaćinstava u selima Klepci, Višići, Gnilišta, Čeljevo, Dračevo, a ugrožena su i naselja u donjem toku Neretve", rekao je Matić.

Prema informacijama opštinskog centra Civilne zaštite Čapljina, juče u 16.00 sati, pri vodostaju rijeke Krupe od 4,80 metara, zaustavljen je rad na obje turbine Hidroelektrane Čapljina, saopštio je dežurni Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite Zdravko Miletić.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu tokom noći zbog obilnih padavina od oko 70 litara po metru kvadratnom došlo je do povećanja vodostaja na akumulacijma Hidroelektrana na Neretvi, a time i povećanja protoka i vodostaja rijeke Neretve nizvodno na području grada Mostara.

Prema informacijama dispečerskih centara Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede Herceg-Bosne i Hidroelektrana na Neretvi, stanje je trenutno stabilno i pod kontrolom.