Nikad razjašnjen slučaj
31

U Mostaru uz cvijeće i svijeće obilježena 25. godišnjica od tragične smrti Joze Leutara

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na mostarskom groblju Masline je obilježena 25. godišnjica tragične pogibije tadašnjeg zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara.

Leutar se 16. marta 1999. godine u službenom automobilu vozio na posao kada je u 07:45 sati ujutro u sarajevskom naselju Ciglane eksplodirala eksplozivna naprava, koja se nalazila u njegovom vozilu. Preminuo je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, 28. marta, a ukopan je na groblju "Masline" u Mostaru.

Nakon 25 godine slučaj ubistva nije rasvijetljen, izvršitelj ni nalogodavac nisu poznati, a Ustavni sud BiH je prije dvije godine zaključio da je opravdanje Tužilaštva BiH o dužini trajanja istrage da je ona "još u toku" apsolutno neprihvatljivo, te je donesena odluka da se istraga o ubistvu pokrene iznova po žalbi porodice Leutara, koja je tvrdila vlasti nisu provele učinkovitu istragu ni privele ubice pred lice pravde.

Uz paljenje svijeća na grobu Joze Leutara u Mostaru, uz članove porodice cvijeće su položile delegacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, MUP-a HNK, HDZ-a BiH i HNS-a.

Sin pokojnog doministra Leutara Ivica je na mjestu ukopa je kazao ako je 25 godina puno i da u tom periodu dijete postane zreo čovjek.

"Hvala svima koji su došli to je jedan pokazatelj, kako ljudi pokazuju da ne žele da to padne u zaborav. Na ovaj način pokušavamo i da aktiviramo rad tužilaštva da radi svoj posao, a došli smo u tu neku fazu, koliko smo se godina borili i koliko smo tužilaca promijenili, ali ne odustajemo, kako će ići dalje vidjet ćemo. Nimo dozvolili da to zamre i da se zaboravi", rekao je sin Joze Leutara na mjestu njegovog ukopa.

Ministar MUP-a HNK Marijo Marić ističe kako 25 godina nosi mnogo simbolike i da je dužnost na ispravan način obilježiti ovaj dan.

Prethodno je delegacija Federalne uprave policije 16. marta, odajući počast tragično stradalom bivšem ministru FUP-a položila cvijeće i na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.