{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru ulična akcija "Ja nisam moja dijagnoza"

F
8.10.2014. u 11:13
3
2
U Mostaru ulična akcija "Ja nisam moja dijagnoza"
3
Udruženje mladih psihologa održat će 10. oktobra od 10 do 14 sati u ulici Braće Fejića u Mostaru uličnu akcija pod nazivom "Ja nisam moja dijagnoza".


Nevladina organizacija Udruženje mladih psihologa, koja potpomaže osobni i profesionalni razvoj građana i pravnih osoba, uradila je u protekla četiri mjeseca istraživanje "Stavovi građana Mostara o osobama s mentalnim poremećajima".

Istraživanje je provedeno na 203 ispitanika s područja grada Mostara, a dobijeni podaci ukazuju na to da je javnost otvorena prema osobama s mentalnim oboljenjima, da su svjesni neophodnosti tolerancije i prihvaćanja istih, ali i da ispitanici nisu dovoljno educirani o mentalnim oboljenjima, kao i načinima njihovog tretiranja.

Uzme li se u obzir da ispitanici u većini pitanja naglašavaju potrebu za uključivanjem osoba s mentalnim oboljenjima u svakodnevne životne obaveze, kao i potrebu za većim preuzimanjem odgovornosti (54 posto), čini se kontradiktornim da se, ipak, veliki broj ispitanika slaže s tim da "osobe s mentalnim poremećajima trebaju istu vrstu kontrole i discipline kao i mala djeca" (47 posto).

Posebno je iznenađujuća činjenica da se čak 47 posto ispitanika u potpunosti slaže s tim da "naše psihijatrijske bolnice/odjeli više izgledaju kao zatvori nego kao mjesta gdje se odrasle osobe sa mentalnim poremećajima mogu liječiti". Na osnovu toga se može zaključiti da javnost nije dovoljno upoznata s načinima rada psihijatrijskih odjela, posebno pravilima hospitalizacije i vrstama terapija koje u ovim ustanovama prevladavaju.

Dakle, pokazalo se da građani ne daju jednoznačne odgovore kada je u pitanju znanje, ili informiranost, o mentalnim oboljenjima i pogođenim osobama, odnosno nisu sigurni u točnost informacije s kojom su upoznati.

Moglo bi se zaključiti da bi educiranje javnosti o vrstama mentalnih oboljenja, kao i načinima njihovog liječenja, bio najadekvatniji način za rješavanje ovakvih nejasnoća.

Uzme li se u obzir da je najveći broj ispitanika iz populacije mladih (18-29 godina), takvo informiranje se čini još važnijim.

Od akademske 2014./15. godine, svi studenti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru imaju pravo na besplatnu psihološku podršku kroz individualno i grupno savjetovanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: