U HD Kosača
15

U Mostaru u ponedjeljak počinje imunizacija bez najave

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Mostaru u ponedjeljak počinje masovna imunizacija građana Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv SARS CoV-2 bez prethodnog naručivanja.

Iz Doma zdravlja Mostar obavještavaju da će se od ponedjeljka, 9. augusta, do srijede, 11. augusta, u periodu od 8 do 12 i od 16 do 20 sati održavati dani otvorenih vrata za vakcinaciju protiv SARS CoV-2 i to u prostorijama Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača.

"Pristigle su veće količine vakcina proizvođača AstraZeneca te smo napokon u mogućnosti organizirati jedan ovakav niz dana masovnije vakcinacije. Vakcinisati se može svaka osoba iz HNK, bez obzira na zdravstveno osiguranje ili mjesto prebivališta unutar Kantona", ističu iz Doma zdravlja Mostar.

Napominju također da je svaka osoba dužna prije dolaska na vakcinaciju da se posavjetuje sa svojim ljekarom kako bi ljekar procijenio da li se može vakcinisati, te pozivaju sve koji dođu na imunizaciju da poštuju javni red i mir, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

"Vakcinacija je jedini do sada poznat efektivan način zaštite od ozbiljnog oblika oboljenja COVID-19. Naša iskustva i iskustva naših pacijenata koji su vakcinisani su dokaz kako proces vakcinacije prođe lagodno, kako su nuspojave, ukoliko se jave, najčešće simptomi nalik gripi te da se nakon vakcinacije osjećaju rasterećeno, slobodno i ponosno što su dio globalnog društva koje hrabro djeluje proaktivno, a ne reaktivno na najveću svjetsku zdravstvenu krizu u novijoj historiji", poručuju iz Doma zdravlja Mostar.