Nedjelja, 31. jula
144

U Mostaru se završavaju pripreme za 456. tradicionalne skokove sa Starog mosta

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru se privode kraju završne pripreme za 456. tradicionalne visinske skokove sa Starog mosta koji će u nedjelju 31. jula okupiti najbolje skakače iz BH i regije, koji će se vratolomnim skokovima sa UNESCO-ovog spomenika u Neretvu boriti za titulu najboljeg.

Plato ispod Starog mosta je već uređen, a u sklopu aktivnosti za veliki događaj su napravljeni drveni most preko rijeke Radobolje, pozornice za svečanu ceremoniju, te je uređen i prostor za publiku koja koja će ispod Starog mostar spektakl pratiti uživo.

Za spektakularne skokove posebno se pripremaju i skakači koji se svakodnevno mogu vidjeti u jedinstvenom ambijentu stare gradske jezgre i oko 200 metra nizvodno od Starog mosta kako skaču na novoizgrađene skakaone Duradžik.

Predsjednik Kluba skakača u vodu Mostari Lorns Listo nam kaže kako se ove godine očekuje velika konkurencija u borbi za titulu, te da će se na UNESCO-ovom spomeniku pojaviti i nove mlade snage iz škole skokova.

"Bit će ove godine jaka konkurencija skakača koji dolaze iz cijele regije. Imat ćemo i nekoliko maloljetnika koji će sa Starog mosta skakati u Neretvu uz suglasnost roditelja, te posebne nagrade za najmlađe učesnike", kazao je Listo za Klix.ba.

Takmičenje će početi u nedjelju, 31. jula s početkom u 16 sati, nakon što svi skakači prođu ljekarski pregled i održat će se kao i svake godine u dvije serije i dvije kategorije, a to su skok na noge i skok na glavu , koji je nadaleko poznat kao "mostarska lasta".

Šampionske titule branit će u kategoriji skokova na noge mladi Mostarac Emil Tiro i u kategoriji skokova na glavu, odnosno popularne "laste" Dragan Milnović iz Užica.

U revijalnom djelu će nastupiti veterani mostarskih skokova a cjelodnevni program će biti popraćen bogati i raznovrsnim sadržajima, te se u večernjim satima završiti tradicionalni skokovi sa bakljama, koje svake godine izvode iskusni mostarski ikari.

Podsjetimo da tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru svake godine okupe mnoštvo posjetilaca iz naše zemlje ali i turista iz raznih krajeva svijeta, te da ovu manifestaciju prati uživo i putem medije milionski auditorij, što je od velikog značaja i za promociju tog turističkog bisera, ali i cijele naše zemlje.