{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru se obilježava Dan Evrope: EU će biti bolja s BiH

F
9.5.2012. u 14:39
0
3
U Mostaru se obilježava Dan Evrope: EU će biti bolja s BiH
0
U Mostaru se obilježava Dan Evrope: EU će biti bolja s BiH
Centar za civilno društvo Kyodo i Centar za sigurnosne studije u suradnji s EU info centrima u BiH danas su na Španskom trgu u Mostaru organizirali susret s građanima kako bi obilježili 9. maj - Dan Europe.
Tom prilikom građanima će, uz prigodne promotivne materijale sa simbolima EU biti podijeljen i veći broj različitih brošura i letaka koji sadrže korisne i praktične informacije o EU. Također, organizirano je i niz manifestacija za djecu, kao i festival domaćih proizvoda, prvenstveno hrane i vina.

Predstavit će se i važan novitet u komuniciranju s EU info centrima, a riječ je o elektronskom info kiosku, preko kojega će građani moći izravno komunicirati sa službenicima u EU info centrima te dobiti sve potrebne informacije o Europskoj uniji.

Nakon obuke građana u njegovu korištenju, elektronski kiosk bit će postavljen u više općina u BiH, s tim da će prioritet imati one općine koje su najudaljenije od postojećih EU info centara.

Glasnogovornica Direkcije za evropske integracije pri Vijeću ministara BiH Marina Kavaz-Siručić kazala je kako je cilj ovih susreta da se građani više upoznaju s Evropskom unijom i evropskim integracijama.

"Drago mi je da smo centralni događaj proslave Dana Europe uspjeli organizirati upravo u Mostaru kako bi makar danas skrenuli pažnju domaće javnosti na ovaj divni grad. Razlog zašto smo veliki dio ovogodišnje kampanje fokusirali na Hercegovinu, odnosno uz Mostar, Ljubuški i Trebinje, je taj što je istraživanje javnog mijenja koje smo proveli u januaru ove godine pokazalo da je stepen informiranosti građana o procesu integracije i o samoj EU u Hercegovini nešto niži nego u ostalim dijelovima BiH", kazala je Kavaz-Siručić.

Tokom obilježavanja, prisutne je pozdravio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je čestitao Dan Evrope, naglasivši kako se Evropska unija danas sastoji od 27 članica, proširila se na sjever, istok i jug našeg kontinenta, ali kako bez područja jugoistočne Evrope to nije Evropska unija.

"Za Bosnu i Hercegovinu, državu koja je praktično polu protektorat, državu koja je složena nacionalna zajednica tri konstitutivna naroda, proces reformi je teži i složeniji. Reforme koje je BiH započela ne idu brzinom kakvu bi željela Evropa ali i naši građani. Odgovornost je prije svega na domaćim političarima ali od te odgovornosti ne može biti izuzeta ni međunarodna zajednica, koja se u BiH ponaša kao da ima samo prava ali ne i obaveze.

Bosna i Hercegovina zaslužuje EU, a EU će biti veća, bogatija i bolja s Bosnom i Hercegovinom, kao svojom punopravnom i jednako vrijednom članicom", kazao je Bešlić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: