BiH
65

U Mostaru predstavljena edicija "BiH 1788-1878" Galiba Šljive

FENA
(Foto: FENA)
Predstavljanje edicije 12 knjiga pod nazivom "Bosna i Hercegovina 1788-1878", autora Galiba Šljive upriličeno je u ponedjeljak navečer u Centru za kulturu grada Mostara.

Autor je na ovom znanstvenom projektu radio duže od tri decenije, istražujući arhivsku građu u BiH i inozemstvu, a detaljno su opisani događaji iz razdoblja posljednjih devet decenija vladavine Otomanskog carstva u BiH.

Šljivo je ovu knjigu opisao kao ediciju koja govori o događajima u BiH u posljednjih 100 godina osmanske povijesti, kada je BiH bila vrlo interesantna mnogim europskim zemljama, među kojima je izdvojio Austriju, Rusiju i Italiju, a kao razlog naveo geografski položaj BiH.

"Istražio sam knjige u Beču, Berlinu, Zadru, Beogradu i zaključio da je BiH u 19. stoljeću bila interesantna za susjedne zemlje te da su mnogi imali svoje ambasade, iako nisu imali koga da zastupaju kao što su njihovi građani ili trgovinski interesi", kazao je autor.

O ediciji su, pored autora, govorili Adnan Velagić, Bajruzin Hajro Planjac, Idriz Hodžić, Anisa Husnić i Rasim Prguda

Na predstavljanju je istaknuto kako je riječ o najznačajnijem i najobimnijem djelu iz najburnijeg razdoblja Bosne i Hercegovine. Edicija predstavlja zaokruženu cjelinu, koja na oko 8.000 stranica govori o povijesti Bosne i Hercegovine, a u njima su mnoge osobe, događaji i krajevi.

Galib Šljivo, bosanskohercegovački je povjesničar. Završio je povijest i postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, s magistarskim radom "Klek i Sutorina u XIX stoljeću”, te doktorirao na istom fakultetu s doktorskom tezom "Politika Austrije prema pokretima u Bosni i Hercegovini sredinom XIX stoljeća". Živi u Orašju.

Predstavljanje edicije u Mostaru održano je u sklopu "Mostarskog ljeta 2016".