BiH
0

U Mostaru predstavljen sajam "Ekobis 2014"

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Ovogodišnji 12. međunarodni ekološki sajam "Ekobis 2014." održat će se od 4. do 7. septembra na lokaciji Gradska otoka u Bihaću, potvrdio je predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona Ismet Pašalić tokom današnjeg predstavljanja tog sajma u Mostaru.

Na sajmu "Ekobis", koji je izložbeno-prodajnog karaktera, očekuje se predstavljanje preko 250 izlagača iz 15 zemalja iz regije te Slovačke, Austrije, Mađarske, Grčke, Kine, Indonezije i Malezije.

"Ovaj je sajam jedinstven u ovom dijelu Europe. Riječ je o razvojnom projektu koji se bazira na načelima održivog razvoja, čime želimo pokazati, potaknuti i motivirati ljude, naročito na ruralnim područjima koji još razmišljaju što da rade i čime da se bave. Također, želimo pokazati kako je u BiH moguće živjeti od vlastitog rada. Do sada smo imali jako dobre rezultate kada je u pitanju pokretanje malih i srednjih biznisa na ruralnim područjima i to u oblastima turističe industrije, eko industrije, malih industrija, a koje se baziraju na našim prirodnim resursima", kazao je Pašalić.

Predstavljanje ovog sajma u Mostaru organizirano je u saradnji s Privrednom komorom Federacije BiH, a nakon predstavljanja organizirat će se posjet kompanija u Hercegovini koje bi svojim nastupom trebale podržati sajam u Bihaću.

"Obići ćemo danas nekoliko kompanija na području Hercegovine i nadam se kako će se odazvati na sajam i iskoristiti priliku da se promoviraju i uspostave kontakte s regijama zemalja sudionika", kazao je Pašalić.

Ovogodišnji sajam, na kojemu se očekuje oko 20.000 posjetitelja, svojim je sadržajem i pratećim događajima posvećen održivom razvoju i eko-turizmu.

Na sajmu će biti održane stručne konferencije, edukacijski programi, okrugli stolovi, stručni skupovi, predstavljanje i promocija kompanija, proizvoda i projekata, poslovni susreti privrednika, ekološke akcije, dječje ekološke radionice, kulturni, umjetnički, sportsko-rekreativni sadržaji.